Zbog opasnosti od salmonele iz trgovina povučena Kinder jaja

Brojna djeca u više europskih država pate od trovanja hranom nakon što su zaraženi salmonelom, a vjeruje se da su ovu opasnu bakteriju dobili konzumirajući popularni slatkiš “Kinder jaje” koji je naročito tražen uoči Uskrsa.

Kako javlja britanski Daily Telegraph, supermarketi poput Waitrosea, Tescoa, Morrisonsa, Lidla i Asde povukli su slatkiš s polica.

Manji broj oboljelih morao je biti hospitaliziran, a samo u Velikoj Britaniji procjenjuje se da se zarazilo najmanje 63 djece, među kojima su brojni mlađi od pet godina. BBC javlja da su Kinder jaja povučena s polica i u Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Nizozemskoj.

U Francuskoj je zabilježeno najmanje 19 slučajeva, u Irskoj 10, šest u Njemačkoj te dva u Nizozemskoj. Svi se povezuju sa konzumacijom ovog slatkiša, objavili su iz Europske komisije.

Salmonela uzrokuje povraćanje, proljev i grčeve u želucu, a često se nalazi u nepasteriziranom mlijeku, jajima i termički nedovoljno obrađenom mesu. Većina oboljelih oporavlja se nakon nekoliko dana, no kod nekih, a naročito djece, simptomi mogu biti prilično snažni te mogu uzrokovati velike probleme kod onih s oslabljenim imunosustavom.

Vlasnik branda Kinder, kompanija Ferrero, tvrdi da ni u jednom testiranju njihovih proizvoda koji su izašli iz tvornice u belgijskom Ardennesu nisu bili pozitivni na prisustvo salmonele.

Radi se o slatkišima kojima je rok trajanja do listopada 2022., a radi se o pakiranjima po tri komada. No, s tržišta u Irskoj i Velikoj Britaniji su povučena i pakiranja “Kinder Mini”, “Kinder Egg Hunt Kit”, “Kinder Surprise Maxi” od 100 grama te Kinder Schokobons.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.