Zbog Oluje kazneni postupak pokrenut protiv 3728 osoba

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u petak je izvijestilo da je zbog kaznenih djela tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja protiv 3.728 osoba bio pokrenut kazneni postupak.

Navode i da su “nadležni sudovi donijeli presude kojima je 2380 osoba proglašeno krivima zbog počinjenja drugih kaznenih djela protiv života i tijela, protiv imovine, protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te protiv spolne slobode”.

Dodaju i da je od 2011. godine “od nadležnih policijskih uprava zaprimila četiri kaznene prijave protiv poznatih počinitelja te su pokrenula postupke protiv jedanaest počinitelja od čega je protiv sedam okrivljenika podignuta optužnica”.

Na 22. obljetnicu početka završne vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata, “Oluja”, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnio je u petak u sjedištu Državnog odvjetništva kaznenu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995.

U prijavi podsjećaju i da je prvostupanjskoom presudom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su u tadašnjim općinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubojstava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

“Prvostupanjskom presudom (Ivan Čermak) i pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođeni su krivnje Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak kaznenog progona za nedvojbeno počinjena kaznena djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna odvjetništva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude za ratne zločine”, navela je Documenta u prijavi.

(Fena)


2 komentara

  • Svima ljudima dobre volje čestitamo Dan Pobjede i Domovinske Zahvalnosti…a ujedno sve podsjećamo da je tom pobjedom ideje dobra nad iskonskim zlom odnosno nad idejama koje od “vajkada” slave poraze…..tom veličanstvenom pobjedom spašena je hrvatska država ali uspostavljena mogućnost za stvaranje BiH kao države više naroda….i da kad pitam prijatelja iz Banja Luke gdje si bio 5.8. Čuj gdje sam bio? je bio odgovor bježao jer smo uvidjeli da naši nisu to znali ocuvati… u spomene sviju stradali nek im je slava i spomena Vječna!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.