Zbog kršenja privatnosti korisnika protiv Googlea podignuta nova tužba

Teksaški državni tužitelj, Ken Paxton, podignuo je tužbu protiv Alphabeta, u kojoj tvrdi da njihova tražilica Google prikuplja podatke o korisnicima čak i kad oni koriste “pregledavanje interneta u privatnom obliku”.

Radi se o “incognito mode” ili “privatno pregledavanje” koje je moguće uključiti u internetskom pregledniku, a korisnicima bi trebalo omogućiti pretraživanje interneta bez da se njihove aktivnosti bilježe ili prate.

U tužbi se navodi kako Google nudi opciju “privatnog pregledavanja” koje lako može otkriti veoma osjetljive podatke kao što su politička uvjerenja, seksualna orijentacija ili zdravstveno stanje.

Zapravo, stoji u tužbi, Google obmanjuje korisnike i prikuplja cijeli niz osobnih podataka, čak i kad su korisnici uključili privatno pregledavanje internetskih stranica, javlja Zimo.

Iz Googlea su kratko prokomentirali kako su Paxtonovi navodi, ponovno, temeljeni na netočnim tvrdnjama i zastarjelim podacima.

Uvijek smo ugrađivali postavke privatnosti u naše proizvode i korisnicima davali široke mogućnosti kontrole podataka o lokaciji, stoji u odgovoru iz Google u kojem navode i kako će se “žestoko boriti” protiv lažnih navoda. Ovo je još jedna u nizu tužbi koje su državni tužitelji nekoliko saveznih država u SAD-u podigli protiv Googlea zbog obmanjujuće prakse prikupljanja podataka o lokaciji koji ugrožavaju privatnost korisnika. 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.