Zbog koronavirusa studenti “zamrzavaju” godine

Koronavirus je pomrsio planove i studentima.

Velika cijena plaćanja semestra i godine na fakutetima u Mostaru prisilili su velik broj studenata na sezonski posao s kojim će pokriti dio troškova studiranja.

S cijenom godine na većini fakulteta između 1.500 – 2.000 KM, brojni studenti redovito idu na sezonu gdje će zarađenim novcem lakše financirati svoje fakultetsko obrazovanje.

Ove godine nije tako, iako je zabrinjavajuća sama činjenica da zbog visoke cijene semestra na fakultetu velik broj studenata ide na sezonu. Još gore je to da je zbog koronavirusa drastično smanjen broj sezonskih poslova na koje su brojni studenti računali.

Nekoliko studenata se javilo portalu Jabuka.tv s takvim problema, a napominju kako nisu jedini.

Alternative za sada nema, tako da sve više studenata planira “zamrzavati” iduću godinu na fakultetu zbog manjka financijskih sredstava s kojim bi uplatili dva semestra odnosno godinu.

Sezonski rad na Jadranu prilika je koju su brojni studenti koristili prethodnih godina kako bi zaradili za plaćanje školarine

Već nekoliko godina problem je odlazak mladih na fakultet u druge i razvijenije zemlje, u ovom slučaju ni oni koji žele ovdje studirati – ne mogu.

Zbog teške situacije, studentima ni polaganje ispita više nije u prvom planu, jer zbog ogromnih troškova, znanje nije dovoljno kako bi se završio fakultet.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Zamrzavaju bez obzira na koronu,
    Vecina ih vidi da nema -vajde- od fakulteta, ako ti tata nije bio teska komunjara, nemozes do posla nikako,
    al zato ovi sa trogodisnjom skolom, sevinim fakultetom, vrlo lako dodu do dobro placenog posla.
    Skolovani ljudi zbog tkz. klosara nemogu dobit dobro placen posao i prinudeni su napustat Hercegovinu. Tako dolazimo do zakljucka da u Hercegovini ostaju sami klosari, bez pogleda na buducnost, najveci im je domet napit se u nekoj kafani…

  • Zašto vlast nikad ne odluči da studenti ne plaćaju školarinu kao u Hrvatskoj i tako pomognu ljudima i tako da se dobri studenti filtriraju.

  • Meni je jako zao,sto se danasnjim mladim osobam sa i bez fakulteta,umjetno izaziva strah i ubija nada za dobro,kreativnost,zivot uopce!mladi ja vam zelim svako dobro i molim Boga da dobijete priliku da pokazete svoje talente i da zivite i radujete se zivotu

  • Teško je ocekivati besplatno visoko obrazovanje u loše razvijenoj državi, ali djeca bez jednog ili oba roditelja moraju imati besplatno školovanje!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.