Zbog generala Praljka uklonjena četiri murala

Uoči 30. obljetnice pada Vukovara nevjerojatne scene na zagrebačkom Laništu. Dvojica radnika uklonila su četiri murala s trafostanice.

Jedan od murala koji su s trafostanice na zagrebačkom Laništu uklonili radnici bio je posvećen Vukovaru, vodotornju i memorijalnom groblju, drugi 204. gardijskoj brigadi, jedan generalu Praljku, a posljednji je bio posvećen Dinamu.

U kasnim popodnevnim satima na tom su se dijelu počeli okupljati prosvjednici, mahom branitelji, kako bi iskazali nezadovoljstvo tim činom.

Među njima bio je i poznati zagrebački psihijatar, dr. Herman Vukušić.

Taj mural je jutros uklonjen po prijavi predsjednika Gradskog vijeća Novi Zagreb-zapad, otkrio je Vukušić za portal Direktno, a kojega su novinari nazvali da im kaže nešto više o prosvjedu koji je u tijeku.

Problematičan na muralu je bio, kaže Vukušić, general Slobodan Praljak, “koji je po njemu (predsjedniku Gradskog vijeća) ‘osuđeni’ ratni zločinac”. Glavnina murala odnosila se na križeve, hrvatsku zastavu i vodotoranj Grada Vukovara uz tekst “Nikada narod zaboravit neće” i sve je to uklonjeno.

Kaže da se do večernjih sati oko trafostanice okupilo stotinjak prosvjednika koji čekaju dozvolu HEP-a da se može napraviti novi mural s motivima koji su, kako kaže Vukušić, dopušteni.

Ovo je zaista točka na točku na točke sustavne viktimizacije i maltretiranja braniteljske populacije i ako se itko pita zašto se toliko tih ljudi do sada ubilo, a ubilo ih se više od dvije brigade, nisu se ubili zbog ratnih stresova, koliko zbog ovakvog ponižavanja, poručio je Vukušić te dodaje da ovakve stvari nikome nisu potrebne.

(www.jabuka.tv | Foto: Igor Soban/PIxsell)

 31 komentar

 • Sve je to EU. Od sutra novi mural na trafostanici, dva muška izmedju njih dijete a iznad piše tata 1 i tata 2 i još mašu zastavom duginih boja.

 • Doći će dan doći će vrijeme plakaće oni umjesto mene. Ustaj sine majka zove, Ustaj sine zora je, ustao bih al ne mogu ne znaš Majko kako je.
  Ovo su stihovi koji pozivaju naše najčasnije sinove, branitelje da se trgnu iz zimskog sna, raskinu okove kojima su vezani i završe posao koji nusu završili 95. Za Dom Spremni!

  • To ti je srpska cajka, požarevačka kafanska jadikovka, o nekakvoj plačipički koja ne može ustati iz kreveta. Pusti ’95. i ‘svete’ parole, već za početak prestani se trovati tim srbijanskim šrotom.

   • Za anonimno u 22 i 15!
    Potpuno se slažem s tobom kako srpske cajke truju hrvatski narod, no ovdje je u pitanju samo citiranje dijela teksta jedne pjesme kako je autoru komentara došlo u trenutku. A taj tekst govori kako će doći dan i vrijeme kada će plakati neko drugi umjesto branitelja koji se sustavno ponižavaju od onih koji slobodnu i suverenu Hrvatsku nisi željeli 95 a ne žele je ni danas. A tu bol koju branitelji osjećaju ne može nitko osjetiti kao istinski branitelji a takvih je ostalo malo. L. P.

    • Zašto bi itko plakao? Što se dakle tog samoga teksta tog kafanskog požarevačkog šrota tiče, i emocije ponižavanih branitelja, to je donekle OK, mada se nitko ne treba ljutit ako ga se obazrivo upozna sa suštinom tog šrota. Ali ipak je uz to zbućkano još svašta nešto, što je u globalu krivo. ‘Branitelja doma’, u širem smislu, ima puno, i nije ih nikada bilo „malo“, to je dakle „puno ljudi“, što je protuteža mantri o „malo dobrih ljudi“ koja se ciljano podmeće radi kaosa. Isus u bibliji za sebe jednom primjećuje „što me zoveš dobrim“? Skejo neki dan zgodno primjeti i u Bujici reče kako je upravo mladost i danas, kao i ’95, u velikoj većini spremna braniti, otprilike govoreći, što je vjerojatno za određene problematično pa se mantra o malo dobroga. Danas ‘plače’ svaki normalan čovjek u društvu koje pomalo izumire, odseljava, društvu opljačkanom i ogrezlom u korupciji, nejednakosti, opterećenom nepotizmom, raznim pogodovanjima itd., sa politikantima koji se non-stop prepucavaju, često i ne oko dnevnih, konkretnih problema i stvari, već o povijesti i ideološko-svjetonazorski, jedni drugima proturiječe, podmeću, uživajući prilično lagodan život, i rade malo ili ništa da se te stvari promijene.

    • prvo bi kao civilizirqni ljufi trebaöi znati da ne postoje; srpske, hrvatske, njemačke pjesme…. već pjesme pripadaju onome tko ih pjeva i uživa u njima fok se pjevaju….. ista je to stvar i sa Sexom.
     Nema srpskog, hrvatskog, njemačkog, itd. Sexsa već Sex pripada onome koji ga radi.

     • Ne, pjesma pripada autoru, što se podrazumijeva i pod autorskim pravom, u civiliziranome svijetu. Konkretno, riječ je o srpskoj cajki, tipičnoj šatorsko-kafanskoj jadikovki, jednog srbijanca iz Požarevca. Prilično primitivno. Osim ove, koja dakle govori o nekakvoj plačipički koja se šćućurila od jada i nije u stanju ustati iz kreveta zbog nevjere (odnosno seksa, što nemušto spominješ), njegova je i ona “gdje si život potrošio prijatelju moj – odnijele ga žene i kafane”. “Musik für idioten”, kako je to zgodno i točno opisao civiliziran svijet.

 • To PUPAVAC naredio koji vlada Hrvackom, nažalost,jadna je drzava u kojoj manjina vlada vecinom jedina drzava u svjetu ,što nekaze Pupavac gdje su kosti nestalih pobijenih Branitelja žalosno zasto nam Brača izginise i Ja sam da Krv za tu Hrvacku pa me na granici maltretiraju neki dan Tuga,dokle to trpiti.

 • Ovo su uklonili novi liberali novog vrlog svijeta, “politicki korektni” beskicmenjaci koji veze nemaju sto se gdje dogadjalo.

  • Za Crnač!
   General Slobodan Praljak je jedan od najvećih sinova hrvatskog naroda u njegovoj modernoj povijesti. To upamti i ti i svi koji ga blatite po portalima. A blatite ga jer nemate pojma tko je on. A njega mogu poznavati samo oni koji su bili s njim rame uz rame kad se lika krv, znoj i suze dok ste se vi podrumski pacovi skrivali u mipjim ruoama ili se niste bili ni zčeli u P… I msterinoj a sada koristite blagodati koju vam je on zajedno sa svojim suborcima donio. Stidite se bijednici.

 • Garnitura koja vlada zagrebom su zesci prodavaci magle. To sam napisao i poslije izbora. A bandic nosio bedz tito i nije vam smetalo. Zagreb je oduvjek bio partizanski grad

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.