Zbog čega se vaša beba probudi kad ju ispusite iz naručja?

Uspavane bebe su najljepši prizor, ali samo roditelji znaju koliko borbe stoji iza toga i uz to ljuljanja, nošenja i otpjevanih pjesmica da bi se probudile odmah nakon što ih stavite na krevet ili krevetić.

Mnogi to odmah povezuju s navikom beba na držanje, ali stvarni razlozi su potpuno drugačiji jer je i razvoj beba kompleksan, prenosi Klix.ba.

Vaša beba raste

Pedijatri tvrde da su promjene u načinu spavanja bebe tipične i da se to zove “regresija spavanja” ili razdoblje u kojem se bebe koje su ranije doživljavale neprekinuti san iznenada počnu buditi noću ili preskaču vrijeme drijemanja.

Bebe s četriri mjeseca će imati svoj prvi razvojni skok, naveli su pedijatri.

U tom trenutku će bebe početi spavati drugačije nego onda kada su bile novorođenčadi. Ono čemu ih podučavate u ovoj fazi, među kojima su i dobre i loše stvari, su zapravo osnove životnih navika vašeg djeteta u snu.

Vaša beba možda nema dovoljno fizičkih aktivnosti

Ovo se odnosi na bebe koje su stare čak nekoliko tjedana. Tako bi dojenčad trebala ležati na stomaku čime razvijaju mišiće leđa i vrata.

Istraživača s Univerziteta Michigan su otkrili da vrijeme koje bebe provedu na stomaku može utjecati na to koliko dugo one spavaju noću.

Studija je promatrala fizičku aktivnost i ponašanje tijekom spavanja kod 22 zdrave šestomjesečne bebe gdje su se istraživači fokusirali na to koliko su vremena bebe provodile na stomačićima tijekom dana.

Otkrili su da su bebe koje su imale više od ove rane fizičke aktivnosti noću spavale duže i mirnije. Stručnjaci savjetuju da pazite da vam dijete ne bude umorno ili gladno dok je na trbuhu.

Beba možda neće shvatiti da je vrijeme za spavanje

Roditelji mogu početi s podučavanjem beba starih tek nekoliko tjedana o dobrim navikama spavanja.

Prema klinici Mayo, prekomjerna stimulacija može spriječiti bebe da se dobro i kvalitetno odmore.

Shodno tome, već sat vremena prije spavanja djeteta, smanjite jačinu svjetla kao i sve aktivnosti kako bi dijete shvatilo razliku između noći i dana.

Bebi će možda trebati vremena da se prilagodi

Stručnjaci smatraju da je zapravo uobičajeno da se bebe ponovno meškolje nakon što ih spremite na spavanje. U tom slučaju možete pokušati ponuditi umirujuće riječi prije nego što ih ponovo podignete.

Pogledajte hoće li se sami umiriti.

Bebi možda treba umirujuća masaža

Osim prigušenih svjetala, manjih aktivnosti, bebe imaju veliku korist od masaže koja će zasigurno pomoći u bržem uspavljivanju.

Studija koju je objavila Nacionalna zdravstvena knjižnica SAD-a pokazala je da nježna masaža uvrštena u noćnu rutinu dojenčadi kasnije pokazala da dijete ima manje poremećaje tijekom spavanja što je znatno utjecačo i na bolji kvalitet majčinog sna.

Shodno tome, dječja masaža može čak ojačati vezu između majke i djeteta. Vaš dodir, miris i glas mogu pružiti najveću udobnost vašoj bebi.

Idući put kada noću postanu nemirni, na dlanove iscijedite velike količine dječijeg losiona i napravite umirujuću masažu.

Vaše vrijeme za odmor ili druženje s partnerom ne mora uvijek biti bitka i to ćete shvatiti onda kada pronađete pravi način i tehniku koja će vašem djetetu pomoći da se kvalitetno naspava. Kada ju otkrijete, pridržavajte je se, piše Smart Parenting.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.