Zbog čega Bosna i Hercegovina ima dva imena?

Popularni YouTube kanal “Name Explain”, koji se bavi podrijetlom imena država, gradova, oceana i povijesnih osoba, objavio je snimku u kojoj je tematizirao ime Bosne i Hercegovine s pitanjem zbog čega jedna zemlja ima dva imena.

U videosnimci je objasnio kako je granica između Bosne i Hercegovine planina Ivan, ali da je riječ o jednoj naciji. Istaknuo je kako se Bosna prvi put spominje u djelu Konstantina Porfirogeneta, a da naziv vodi podrijetlo od rijeke Bosne.

Rijeka je dobila ime prema riječi Bos/Bogh koja na indoeuropskom jeziku predaka znači tekuća voda. Za Hercegovinu kaže kako vodi podrijetlo od njemačke riječi Herzog (Herceg na bosanskom) te da je bila kneževina, a Stjepan Kosača sebe proglasio hercegom Huma i obale. Hum se drugačije zvao Zahumlje i nalazio se u blizini mora u slivu rijeke Neretve, na današnjem području Hercegovine i Hrvatske. Autor Peter Footer podsjetio je pod čijom je vladavinom BiH bila te da ovakav naziv ima otkako je proglasila neovisnost od Jugoslavije. Kao prijedlog jedinstvenog imena dao je riječ Bosgovina.

Osim Bosne i Hercegovine, dvije riječi u imenu imaju Antigva i Barbuda, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vincent i Grenadini, Sveti Toma i Princip te Trinidad i Tobago. Ostale zemlje koje imaju više riječi u imenu nastale su ujedinjenjem više država. YouTube kanal “Name Explain” ima više desetaka tisuća pratitelja i višemilijunske preglede.

(www.jabuka.tv) 

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.