Zbog čega BiH ima najjeftinije gorivo u regiji?

Zahvaljujući privatizaciji Rafinerije nafte u Brodu, BiH ima najjeftinije gorivo u regiji i drastično je smanjen uvoz naftnih derivata, kaže načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu ‘Optima grupe’ Radomir Vidaković.

Vidaković tvrdi da bi, da nije pokrenuta brodska Rafinerija, gorivo u BiH danas bilo skuplje bar za 20 feninga, jer je pojava domaćeg proizvođača primorala trgovce da smanje premije za dizel oko 100 dolara po toni.

Do našeg dolaska, tržište BiH u potpunosti je bilo oslonjeno na uvoz gotovih naftnih derivata, a danas je situacija drastično drugačija. Kao prvo, BiH je drastično smanjila uvoz naftnih derivata, šta više postala je i izvoznik goriva“, rekao je Vidaković za portal ‘Energynews’.

Načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu ‘Optima grupe’, pod čijim okriljem posluju Rafinerija nafte u Brodu, Rafinerija ulja u Modriči i lanac pumpi ‘Nestro petrola’, ističe da je modernizacijom Rafinerije nafte u Brodu na tržištu BiH počela prodaja derivata euro pet standarda.

On je naveo da je plan da Rafinerija nafte u Brodu podigne proizvodne kapacitete na tri milijuna tona prerade sirove nafte i dodao da će to biti šansa da se zbog izvoza značajno uposle željeznički kapaciteti i oživi riječni promet rijekom Savom.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.