Zbog blokade Vijeća ministara nastavlja se blokada Parlamenta BiH

Nastavlja se blokada uspostave državne vlasti. U utorak predviđeni sastanak Kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine u početku je prekinut te samim time nije se ni moglo govoriti o formiranju parlamentarnih povjerenstava koja bi trebala omogućiti neometan rad obaju domova.

U pozadini nepostojanja dogovora je činjenica da se još uvijek čeka na formiranje Vijeća ministara, i to zbog sukoba stranaka iz Sarajeva i Banje Luke glede NATO saveza, a posljedica toga je protureakcija srpskih stranaka koje ne pristaju na formiranje parlamentarnih tijela sve dok bošnjačka strana ne odustane od uvjetovanja potpori novom mandataru za Vijeće ministara, piše Večernji list BiH.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon propale sjednice Kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine BiH da je ta institucija u potpunoj blokadi.

Izetbegović je novinarima kazao kako je razlog neodržavanja sjednice stav predstavnika SNSD-a u obama kolegijima – zamjenika predsjedatelja Doma naroda Nikole Špirića i zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Nebojše Radmanovića, koji se nisu usuglasili s dnevnim redom. Izetbegović je naveo i kako su Radmanović i Špirić ponovili stav SNSD-a da je formiranje Vijeća ministara uvjet za sve aktivnosti na razini zajedničkih institucija BiH.

Naglasio je kako je njihov razlog poznat te kako oni smatraju da, dok se ne formira novo Vijeće ministara BiH, ne može raditi ni zakonodavno tijelo. Naveo je i kako su sada na čekanju stotine važnih dokumenata i zakona, dok je, govoreći o odnosu prema NATO savezu, izjavio kako se može naći rješenje za usvajanje Godišnjega nacionalnog plana.

Dostavljanje godišnjih planova ne znači članstvo i mi smo spremni zauzeti takav stav. Očekujemo od SNSD-a, odnosno njihova lidera, da se i on tu potrudi i da zajedno s nama iznađe konačno rješenje kako bi se ova stvar pokrenula iz mrtvog kuta, poručio je Izetbegović.

Potvrdio je i kako misli da bi Ured visokog predstavnika (OHR), odnosno Vijeće za provedbu mira (PIC), trebali donijeti neke odluke. Ipak postoje naznake da će se stvari pokušati rješavati pa je tako i jučer potvrđeno da će se ovih dana sastati predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović. Hoće li tom prilikom doći do napretka, ostaje za vidjeti.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Pa Bakire vi bosnjaci ste ti koji blokirate sve. Jer vi trazite izgovor, nacin da to uradite. Ako nije po vasem onda je blokada i trazite da isprovocirate reakciju OHR i visokog prestavnika. A to bas ne ide kao ranije, ne ide tako lako sa srbima kao sto preveslate hrvate. A i stima vam ova situacija jer kontrolirate puno vise toga nego sto ce te dobiti novim mandatima. Hinjski i pogubno za drzavu i gradane…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.