Završetak ceste Stolac-Neum planiran do kraja 2021. godine – Jabuka.tv

Završetak ceste Stolac-Neum planiran do kraja 2021. godine

Radovi na gradnji magistralne ceste koja će spojiti općine Stolac i Neum u punom su jeku.

Da se intenzivno radi na obje strane – i na stolačkoj, i na neumskoj uvjerili smo se tijekom nedavnog putovanja upravo od Stoca do Neuma lokalnim putem preko visoravni Svitave, piše Dnevni list.

Bolje upoznati predviđaju da bi cesta kojom bi se iz Stoca do bh. primorja stizalo za manje od pola sata, trebala biti završena do kraja 2021. godine.

Novca ima

Optimizam je veći znajući da novca ne nedostaje, kao i da je dosadašnja dinamika bila vrlo dobra. Također, na putu investitoru i kreditorima skoro da ne stoje ni administrativno-pravne prepreke.

Izvjesno vrijeme nemamo problema oko eksproprijacije zemljišta. Preostalo je još nekoliko rješenja koja bismo trebali uskoro dobiti. Trenutno radimo na iznalaženju rješenja za priključak na cestu i daljnji prolazak kroz Stolac. U planu je izgradnja obilaznice, za što također ne bi trebale postojati prepreke. Dosad nismo dobili odgovor od vladajućih struktura u Stocu. Vjerujem da na to nećemo dugo čekati, rekao je šef ekonomsko-pravne službe u poduzeću Ceste FBiH, Bekir Isaković.

Ni novac za eventualnu buduću obilaznicu u Stocu, ne bi trebao biti problem, jer dosad su ostvarene značajne uštede na gradnji puta u dijelu koji pripada Neumu. Inače, vrijednost ovog projekta u početku je procijenjena na 40 milijuna eura, a dosad kako kažu nije utrošeno sredstava ni približno tomu. Naredni korak predstavlja gradnja dionice od tunela Žaba do naselja Stolovi. Tenderska ponuda otvorena je 12. svibnja, i to nakon što je investitor od kreditora dobio suglasnost na evaluacijski izvještaj. Kasnije je predat zahtjev Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za građevinsku dozvolu. Kada taj proces bude doveden do kraja, cesta Stolac – Neum će postati “čista“ i u imovinsko-pravnom smislu.

Trenutačno su u tijeku radovi na gradnji dionice Drenovac – Stolovi, a rok za završetak je kraj naredne godine. Rok za izgradnju tunela Žaba je kraj listopada ove godine. Tunel je nedavno probijen, a trenutačno se radi i na njegovu uređenju.

Svitava alternativa

Kompletna cesta Stolac – Neum (M17.3), u dužini od 36 kilometara tako bi trebala biti u funkciji do kraja iduće godine, čime će jedini bosanskohercegovački grad na moru konačno kvalitetnom cestom biti povezan s ostatkom zemlje. Ne treba ni spominjati koliko bi važna bila njezina izgradnja ponajviše za Neum, jedini bh. grad na moru, ali i za Stolac čije gospodarstvo nije ni približno onomu od prije rata.

Koliko će ona dobro doći zaljubljenicima u more, jasno je svakomu tko je posljednjih dana putovao ka Jadranu – u vremenu kada je skoro zabranjen prelazak bh. granice i kada se do morske obale može samo kroz Svitavu.

Do Neuma samo jednim putem: Vrištale od uzbuđenja kad su čule da mogu preko Svitave

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.