Završeno spajanje mosta iznad Cetine na budućoj omiškoj obilaznici

Most Cetina je spojen te slijedi nastavak radova vrijednih 23.16 milijuna eura (bez PDV-a), a izgradnjom mosta i obilaznice prometno će se rasteretiti gradska jezgra Omiša.

Most je duljine 224.45 metara i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša.

Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.

Iako je most praktički već bio spojen, jutros se održala svečanost spajanja.

Očekuje se da će se njime moći voziti od jeseni.

Na spajanju je bio premijer Andrej Plenković, koji je izjavio da je spajanje mosta Cetina dobra stvar za Omiš, Dalmaciju i Splitsko-dalmatinsku županiju te kako vjeruje da će obilaznica Omiša biti dovršena do jeseni i da će se tada mostom moći i voziti.

Premijer nije htio iznositi datum završetka kompletne prometnice od Solina do Omiša jer to ovisi o javnim nabavama i natječajima, no rekao je da će dio od Makarske do Omiša biti gotov do jeseni.

Ideja je vlade da to ide što brže, dodao je.

Smatra da je Omiš izgradnjom mosta Cetina dobio dodatnu vrijednost.

Ovaj projekt je prekrasan, on na neki način oplemenjuje vizuru kanala Cetine, rekao je.

Most Cetina jedan je od najzahtjevnijih građevinskih pothvata u Hrvatskoj u više od 30 godina.

Treći je dio dionice Dugi Rat (DC8) – čvor Dugi Rat – čvor Omiš, a nakon spajanja mosta slijede radovi na odvodnji u tunelima, asfaltiranje i postavljanje burobrana.

Četvrti dio također je već u izgradnji, riječ je o dionici dugoj tek nešto manje od tri kilometra, odnosno o spoju ceste na državnu cestu DC8. Ugovorni rok završetka svih građevinskih radova je 30. lipnja ove godine, a u Hrvatskim cestama očekuju da će dionica biti u prometu najesen.

Realizacija mosta i obilaznice predstavljena je 2014. godine kao dio Multimodalne platforme splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi rat – Omiš. Projekt Multimodalna platforma splitske aglomeracije podijeljen je u nekoliko faza, a dionica Spojna cesta Dugi Rat (DC8) – čvor Dugi Rat – čvor Omiš je jedna od faza tog projekta.

Investicija je procijenjena na 2.44 milijarde kuna, a ukupna duljina zahvata iznosi 21.5 kilometara.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.