Završeni Dani karijere: ”Investirajte u sebe – naučite kako se izdvojiti iz mase nezaposlenih”

Hrvatski Studentski Politološki Forum je u sklopu projekta ‘Career Days’, kojeg su proteklih dana upriličili Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru i AIESEC, održao javnu tribinu na temu ‘Kamo poslije fakulteta?’

Na tribini su o aktualnoj problematici govorili uvaženi gosti: Mario Markotić, predstavnik Ministarstva kulture, obrazovanja i znanosti FBiH, Amer Zagorčić, ministar gospodarstva HNŽ-a, Anita Perić, koordinatorica za posredovanje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje HNŽ-a, Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor Omladinske informativne agencije BiH (OIA), te Vedran Arapović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

hspf-tribina_2
Amer Zagorčić je svoje izlaganje započeo analiziranjem problema viška stručnog kadra društvenog smjera, a deficitom kadra npr. tehničkih i prirodnih studija, odnosno hiperprodukcijom pojedinih kadrova u kojoj su najveći gubitnici studenti koji ulože svoj rad, vrijeme i novac u studiranje i naposljetku ne mogu naći posao. Istaknuo je i važnost omogućavanja boljih uvjeta gospodarstvenicima, kao i omogućavanje ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Naveo je također važnost samozapošljavanja koje bi se trebalo značajno unaprijediti.

Mario Markotić, kao stručni savjetnik za visoko obrazovanje i studentski standard istaknuo je problem nepostojanja zakona o studentskom standardu i studentskim organizacijama, koji bi znatno promijenio poziciju studenata na bolje.

hspf-tribina_3
– 40% svih nezaposlenih nema nikakvo radno iskustvo, ovaj poražavajući podatak iznijela je Anita Perić na početku svoga osvrta na ovu temu. Nadodala je također i činjenicu da sam fakultet nije dovoljan, nego je vrlo važno pratiti izazove vremena, koje poslodavci prate. Istaknula je i važnost uključivanja u studentske organizacije, učenje stranih jezika, pisanja životopisa, predstavljanja svojih kvaliteta.

Jan Kulenović prisutnima je dočarao potrebu za investiranjem u sebe, odnosno potrebu za izdizanjem iznad ostalih u toj gomili nezaposlenih. To možemo postići pomoću cijelog sektora vještina: motiviranosti, analitičnosti, komunikacije, stažiranja, volontiranja, nevladinog sektora, te raznim drugim metodama neformalnog obrazovanja.

hspf-tribina_4
Vedran Arapović se osvrnuo na pitanje nepostojanja upisnih kvota koje se kroz sva prethodna izlaganja nametalo kao jedan veliki propust u sustavu. Također je istaknuo svoja iskustava sa ogromnom pasivnosti studenata, koja je poprimila zabrinjavajuće razmjere u našem društvu.

Naposljetku, ulaganje u sebe i kvalitetan rad i trud, ne samo na fakultetu nego i u obliku neformalnog obrazovanja jedini su način da postanemo zamijećeni u toj prevelikoj konkurenciji na tržištu rada.

hspf-tribina_1

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.