Zatvorena birališta: U Travniku glasovalo 27,3 posto birača, u Foči 65,4 posto

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča održani su u nedjelju.

Biračka mjesta u općini Travnik zatvorena su u 19 sati, potvrdio je Feni predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Travnik Hajrudin Alibašić, istaknuvši kako je na prijevremene izbore za načelnika izašlo 12.827 građana, odnosno 27,3 posto registriranih birača.

To je mala izlaznost, a osobito ako se ima u vidu da je na izbore prošle godine izašlo 50,6 posto birača, kazao je Alibašić.

Na području općine Travnik bilo je otvoreno 75 redovnih biračkih mjesta, te jedno za glasanje nepotvrđenim listićima.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za općinskog načelnika.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) bio je Kenan Dautović, dok je Harisa Kanižu, kandidirala koalicije “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača.

Sva biračka mjesta u Općini Foča također su zatvorena u 19 sati – potvrdila je predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva (OIP) Amela Kunovac.

Po njenim riječima, izborni dan protekao je uglavnom bez problema, a odaziv birača je nešto manji u odnosu na lokalne izbore u studenom.

Svoje biračko pravo na tri redovna biračka mjesta ostvarilo je 938 birača, dok je 112 glasovalo putem mobilnih timova, a pravo glasa ukupno je imalo 1.605 birača, tako da je ukupno glasovalo 65,4 posto birača. Sada slijedi brojanje glasova, istaknula je Kunovac.

Tijekom dana, po prijavi građana, zabilježena je situacija da na granici 50 metara od biračkih mjesta, određena grupa osoba vrši određeni pritisak na birače. OIP je slučaj prijavila nadležnoj Policijskoj stanici i oni su poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Izborni proces u ovoj lokalnoj zajednici pratilo je ukupno 29 promatrača, od kojih 19 stranačkih i 10 Koalicije “Pod lupom”.

Stanovnici Općine Foča u FBiH za načelnika su birali između četiri kandidata, nezavisnih Mensure Karahodža i Muja Sofradžije, kandidat SDA je Mensud Borović, dok je koalicija A-SDA NBL “Zajedno za Ustikolinu” kandidirala Mensada Arnauta.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.