Zatraženo da i BiH uvede obvezne PCR testove pri prelasku granice iz susjednih zemalja – Jabuka.tv

Zatraženo da i BiH uvede obvezne PCR testove pri prelasku granice iz susjednih zemalja

Kako su naveli iz Federalnog ministarstva zdravstva, na području Federacije je ozbiljna epidemiološka situacija.

Federalno ministarstvo zdravstva traži od Vijeća ministara BiH da izda naredbu da svi državljani uključujući i one iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Ovaj zahtjev podrazumijeva da bi ovaj uvjet vrijedio za sve ljude, a novina je za državljane iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske s obzirom na to da su oni iz inozemstva i prije prelazili granicu samo uz negativan PCR test.

Kako su naveli iz Federalnog ministarstva zdravstva, na području Federacije je ozbiljna epidemiološka situacija i zaključno sa 7. prosincom ove godine je u ovom bh. entitetu registrirano ukupno 61.031 slučajeva zaraze koronavirusom dok ih je 18.059 aktivno.

Ozbiljnu epidemiološku situaciju imaju i zemlje okruženja kao i zemlje EU, pa stoga donose restriktivne mjere kada su u pitanju ulasci ljudi u navedene države. Pred nama su božićni blagdani koji obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, zatim i Nova godina pa je potrebno pravovremeno poduzeti protuepidemijske mjere da bi se spriječilo daljnje širenje virusa, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Fokus.ba.

Zbog svega navedenog predložili su Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH da upute zajednički prijedlog odluke prema Vijeću ministara BiH te da se njome naredi da svi strani državljani koji dolaze iz inozemstva, uključujući i one iz zemalja okruženja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati računajući od dana ulaska u zemlju.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.