Zastupnički dom izglasao opoziv Donalda Trumpa – Jabuka.tv

Zastupnički dom izglasao opoziv Donalda Trumpa

Zastupnički dom Kongresa SAD-a u srijedu je izglasao opoziv Donalda Trumpa.

Za opoziv su glasala 232 zastupnika. Za opoziv su glasala 222 demokrata i čak 10 republikanaca.

Protiv opoziva je bilo 197 zastupnika, redom republikanci. Pet ih nije glasalo, prenosi Index,

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

No, Trump je još uvijek predsjednik, a demokrate tek sad čeka teži posao. Postupak se sad seli u Senat, gornji dom Kongresa. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni.

Ovo je drugi put da je protiv Trumpa pokrenut opoziv.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa smijeniti u prosincu 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

Opoziv je i tada prošao u Zastupničkom domu. 230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije tada glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

No, Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u veljači 2020.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Meni se čini da su oni izglasali POKRETANJE POSTUPKA ZA OPOZIV a ne opoziv. To nije nije isto. Zaboravili ste napisat da je jedan policajac pucao u glavu jednoj nenaoružanoj ženi bez ikakvog povoda. Pitanje je ko su i ostali poginuli i kako je došlo do pogibije. Priča se da je među poginulima i jedan policajac.

  Bilo bi dobro i da napišete kojim riječima je Trump “pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.”

  • ”Pitanje je ko su i ostali poginuli i kako je došlo do pogibije” Poticanjem na nasilje i nasilnim upadom u Kongres, mozda? ”Bilo bi dobro i da napišete kojim riječima je Trump “pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.” To vec imas na Youtube u njegovom govoru sve, zadnjim pred taj napad gdje je jos jednom bez dokaza vise puta ponovio odbacene optuzbe o prevarama, pozvao ove sto ga podrzavaju da marsiraju na Kapitol na dan kad su rezultati trebali postati formalno sluzbeni i ”jos jace se bore protiv losih ljudi”.

   • Dakle, neznaš kako je izgledao taj poziv na “nasilje”. To da negdje nešto ima, nije dovoljno. Napiši točno taj “poziv na nasilje”.

    A to da su izbori ukradeni je sto posto sigurno, ali to sad nije bitno.

     • Pravopis je stvar dogovora. Meni se više sviđa (odnosno dopada – od njemačkog gefallen=dopadati) “neznaš”, anlogno: imam-nemam, znam-neznam itd.

      Nemoj mi reć da je “oslabjeti” pravilno samo zato što je neki idiot (ili skupina takvih) naredio da se tako govori. Ili ono “zaprimio” (od njemačkog erhalten=primiti). Ili prijam umjesto prijem. To je čista ludnica!

      Ono što u Hrvatskoj rade od jezika je cirkus.

      Priopćenje, obavjest, obavještenje, saopštenje itd. sve je to isto.

      • Naravno da je stvar dogovora, samo što se dogovor ne može postići na osnovu sviđanja. Još je davno uviđeno kako se “o ukusima ne raspravlja”. A razlika između ‘obavijesti’ i ‘saopštenja’ je također i u suštini onoga što se zapravo poručuje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.