Zastupnički dom FBiH usvojio proračun za 2023. godinu

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH usvojili su Prijedlog Proračuna Federacije BiH u iznosu od 6,7 milijardi KM, a da bi on stupio na snagu morat će ga podržati i Dom naroda.

Za Proračun Federacije za 2023. godinu su glasala 82 zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

Vlada Federacije je odbila sve amandmane, točnije njih 93, a samo Osmorka i HDZ su predložili 50 amandmana. SDA je predložila pet amandmana, a ostatak su predložili pojedinačni zastupnici i razni Odbori. Zastupnici su ipak tražili izjašnjenje o amandmanima, a iz SDA su govorili kako su Osmorka i HDZ uložili amandmane uz proceduralnu grešku i da se zbog toga ne treba izjasniti o njima, iako je to prethodno učinila Vlada koja je odbila sve amandmane osim jednoga, piše Avaz.

Ipak, na kraju su zastupnici glasali i svih 50 amandmana Osmorke i HDZ su usvojeni, a SDA je to pokušavala usporavati traženjem pojedinačnog izjašnjavanja, a kada im ni to nije uspjelo napustili su dvoranu, ali su se brzo vratili. Svi amandmani SDA su odbijeni.

Veći od prošlogodišnjeg

Ovaj  Proračun je veći za 1,1 milijardu KM od prošlogodišnjeg.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju proračunskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama mirovina, braniteljskih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih Proračunom Federacije BiH, naveli su iz Vlade FBiH.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević (HDZ) je jučer predstavila Proračun.

Kako je navela, najveće povećanje se odnosi na isplatu mirovina po više različitih zakonskih osnova i to za 665 milijuna KM.

Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida planirano je veće izdvajanje financijskih sredstava za isplate mirovina ostvarenih na osnovi Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja u iznosu do 22,2 milijuna KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 milijuna KM i veći je za 6,3 milijuna KM.

Za osobe sa invaliditetom – civilne invalide planirano je 160 milijuna KM, što je za 18 milijuna KM više u odnosu na 2022. godinu.

Povećanje za Zakon o roditeljima njegovateljima

Za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano je 28 milijuna KM, što je povećanje za 10,5 milijuna KM, dok transfer za provođenje Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u FBiH iznosi 106 milijuna KM i predstavlja povećanje za 56 milijuna KM u odnosu na fiskalnu 2022. godinu.

Poticaj za poljoprivredu iznosi 160 milijuna KM, što je povećanje subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima za 54 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

Između ostalog, planirane su subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima u iznosu od 178 milijuna KM, što je za 57,6 milijuna KM više u odnosu na prethodni Proračun.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.