Zastupnici pokrenuli inicijativu u vezi braniteljskih naknada, Vlada FBiH odbila

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Fahrudin Čolaković i Mirnes Bašić podnijeli su inicijativu da branitelji koji nikada ništa nisu dobili od države dobiju braniteljski dodatak.

Čolaković kaže kako su dobili ekspresan odgovor Vlade Federacije BiH kojim se inicijativa odbija. Objašnjenje Federalne vlade je doneseno na prijedlog Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja, piše Faktor.

Čolaković i Bašić pokrenuli su inicijativu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za uvođenje braniteljskog dodatka za pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policije koji su umirovljeni iz radnog odnosa i zaposlene branitelje koji nikada ništa nisu dobili od države.

Nakon što smo kolega Mirnes Bašić i ja uputili inicijativu prema Vladi FBiH u cilju izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja u smislu uvođenja braniteljskog dodatka, dobili smo ekspresan odgovor od Vlade. Vjerujte, radio sam kao županijski ministar za braniteljska pitanja osam godina ali u svojoj karijeri nisam vidio čudniji akt.

U aktu koji se sastoji od par rečenica u dispozitivu su se pozvali na zakonsku regulativu koja regulira  pitanje branitelja, a u obrazloženju na zakonsku regulativu koja regulira pitanje proračuna. Naveli su kako inicijativa nije u skladu sa postojećim pravima branitelja, što naravno, nije točno. Ista ne derogira prava nego ih unaprjeđuje, navodi Čolaković i dodaje:

A kada je u pitanju tumačenje Zakona o proračunima u FBiH naveli su kako smo trebali napraviti fiskalnu procjenu, što također nije točno.

Čolaković ukazuje kako su u inicijativi naveli “da Vlada sagleda sve aspekte inicijative a to su financijski, socijalni i zaslužni”.

Namjerno nismo prejudicirali rješenje te nismo ni bili u obavezi postupati po navedenom Zakonu. Da su malo čitali taj zakon znali bi da je u članu 15. definirano da se proračun donosi po redovnoj ili u najgorem slučaju po skraćenoj proceduri, a nikako po hitnoj ali to je druga teška priča.

Nećemo odustati od naše namjere da se država oduži svojim braniteljima, tako da ćemo u parlamentu okupiti ekipu koja će raditi na nacrtu ili prijedlogu izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i iskreno se nadam da ćemo naći sugovornika i u zastupnicima trenutne pozicije.

U ovo ne treba uvjeravati SDA i DF. Nadam se da će i ostale stranke shvatiti važnost inicijative. Ne smije pitanje statusa branitelja biti političko pitanje. To mora biti životno i osnovno pitanje, a tu nema kalkulacija, poručio je Čolaković.

Povećane naknade razvojačenim braniteljima u ŽZH

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Svi koji su otišli u mirovinu po bilo kojoj osnovi a odbijena im je Naknada za učešće u Ratu treba da se vrati nazad svima. Borbeni sektor je zaslužio barem neku zadovoljštinu poput te Egzistencijalne naknade zovite je kako hoćete. Svima koji su bili u Borbenom sektoru da se vrati od kad je prekinuta isplata odlaskom u mirovinu.

  • Najveca pogreska je skrb, trebalo je svima koji su sudjelovali u ratu isplatiti neku nsknadu, broj mjeseci provedenih u ratu puta 5 ili 6 km, to je najpostenije, a skrb ukinuti, to je najveca prevara.

  • Svim borcima ARBiH treba dati Borački dodatak bez obzira u kavom je statusu , minmalno 5 Km po mjesecu u učešču u odbrani zemlje . I to pokrenuti po HITNOM postupku .

  • Svim braniteljima treba dati braniteljski dodatak ili kako god nszvati, ,5 km po mjesecu provedenom u ratu, iznad godinu dana pa do kraja rata, nsjpoštenije.

  • Puna podrška Čolakoviću i Bašiću u Parlamentu za prijedlog znači svima koji su imali naknadu a ukinuta im je prilikom odladka u mirovinu treba da se vrati nazad i svima onima koji su bili u Borbenom sektoru da se da ta naknada u kompletnoj Federaciji HVO Armija BiH. Po hitnom pidtupku. Ovo više ovako ne može. Lopov do lopova gdje god da se okreneš.

  • Triba dat onima koji su bili naravno, ali šta sa onima koji su bili na papiru a na liniji nikad, odnosno u Njemačkoj kako to riješiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.