Zašto vam dijete ne uspijevaju?

Koliko ste puta bili na dijeti, a potom sve izgubljene kilograme vratili u još kraćem roku? Zbog toga u ormaru imate “debele hlače” koje uglavnom nosite i “mršave hlače” koje navučete tjedan dva dok traje učinak vaše mukotrpne dijete. To je takozvani jo-jo efekt, a portal Jabuka.tv vam u nastavku prenosi tekst fitness instruktora i body buildera Tomislava Gustina, koji na jako jednostavan i lako razumljiv način objašnjava mehanizam tog efekta kao i sve njegove posljedice:

Ako želite smršaviti, morate se oprostiti od dosadašnjeg načina života te životnih i prehrambenih navika. To nije lako, priznajem.

Kad krenete s nekom dijetom jako loše je pristupiti jos sa stavom “izdržat ću tih 2-3 mjeseca, a kasnije se vratiti starim navikama” i, najčešće, pojesti sve što ugledate. Ključ je u tome da se naučite pravilno hraniti i zavoljeti takav način života, taj fitness lifestyle.

No, da se vratim na glavnu misao, a to je jojo-efekt.
Zamislimo kao primjer jednu djevojku koja je krenula na dijetu.
Odlučila se za dijetu za koju je u nekom časopisu pročitala da je “iznimno učinkovita”. Ili, puno gore, ali nažalost i puno češće, onu “dijetu” koju većina odbere – ne jesti ništa (ili minimalno), piti vodu i raditi na tone kardija. No, naša “zamišljena” djevojka će stvarno doći do željene brojke na vagi (da ne spominjem kako će mlohavo, izmučeno i loše zapravo izgledati).

Da pojasnim: Takvim režimom prehrane tijelo dovodimo u alarmantnu situaciju: puno je aktivnosti, puno kardio treninga, energiju ne dobiva zbog gladovanja pri čemu dolazi do usporavanja metabolizma. Naime, tijelo je savršena mašina i funkcionira na sistemu: preživi ili umri. Stoga, u ovakvoj situaciji ljudski organizam drastično usporava svoj metabolizam tj. potrošnju, da bi čovjek preživio.

Nakon što djevojka iz zamišljenog primjera završi s dijetom (jer je izgubila višak kilograma, a pitanje je koliko je izgubila zapravo potkožnog masnog tkiva), i vrati se na staru prehranu, koja je opet relativno skromna i siromašna nutrijentima, dogodit će se tzv. jo-jo efekt. Naime, zbog usporenog metabolizma i ta slaba prehrana, taj relativno nizak kalorijski unos opet je dovoljan da se stvori višak kalorija u odnosu na potrošnju, jer je metabolizam drastično usporen.

Na taj način, svi izgubljeni kilogrami se vrlo brzo vrate.

Zapamtite, masnog tkiva se ne rješava krvnički, izgladnjivanjem i “silovanjem” tijela treninzima baziranim na potrošnji, raznim kružnim treninzima niti kardio trenizima već pametnim pristupom s minimalno kardio treninga, uz pomno planiran težinski trening te redovne i uravnotežene obroke i bez gladovanja.

Na taj način sa rastom mišićne mase raste i bazalni metabolizam a samim time za gubitak potkožnog masnog tkiva je brži i lakši.
(Cure, ne brinite, nećete izgledati kao bodybuilderi jer sa takvim stavom podcjenjujete sve fitnes cure koje su ostavile desetljeće treninga i strogog režima iza sebe da bi na kraju opet bile mišićave kao prosječan adolescent).

Mišića možete dobiti točno onoliko koliko je potrebno da izgradite dobar metabolizam te pomoću istih potrošite višak potkožnog masnog tkiva i izgledate bolje u haljini.
Ovaj put je često sporiji i ne postoji drastični pad sa kilogramima kao u prvom primjeru ali zato nećete ni platiti sa kamatama kao u prvom primjeru.

(www.jabuka.tv)

Još puno korisnih savjeta o prehrani i vježbanju potražite na FB stranici Fitness Lifestyle by Tomislav Gustin

1 komentar

Komentiraj: