Zašto u BiH ne padaju kamate?

Pad europske kamatne stope EURIBOR u negativnu zonu, iako je to na kraće staze povoljnije za dužnike, ipak znači da s ekonomskim tijekovima nešto ozbiljno nije uredu.

Naime, prethodnog tjedna europsku i svjetsku ekonomiju je zatekla vijest o rekordnom padu EURIBOR-a, odnosno kamatne stope po kojoj grupa izabranih europskih banaka međusobno pozajmljuje novac.

Ekonomist Admir Čavalić za Avaz kaže da su, dugoročno promatrano, kamatne stope u BiH vezane za kretanja EURIBOR-a, što znači da negativna zona podrazumijeva pad kamatnih stopa domaćih banaka.

Ovo naročito vrijedi zbog toga što je uglavnom riječ o stranim bankama koje posluju u BiH. Međutim, moramo promatrati i kratkoročne, lokalne faktore utjecaja na poslovanje banaka. Bankarski sektor je stabilan, ali je pitanje koliko će se dugo održavati ta stabilnost, a uzimajući u obzir kolaps realnog sektora, smatra Čavalić.

Dodao je da je, kad je riječ o deflaciji, ona prisutna i očekivana i u BiH.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić je kazao da se EURIBOR ne može gledati izdvojeno.

I prije koronavirusa nismo imali teoretsku podlogu za ono što se događa, točnije događaju se stvari koje nisu u skladu s onim što smo učili. Logično je da Europska središnja banka (ECB) u vrijeme krize ne može dizati kamatne stope, jer bi se time usporio gospodarski rast. Teoretski se ne zna što će se događati ukoliko ECB i dalje bude išla u negativnu kamatnu stopu. To znači da prvi put formula koja govori da vremenom raste vrijednost novca više ne funkcionira, pojašnjava Mahmuzić.

Dodao je da je ranije bilo takvo pravilo da, ukoliko se novac oroči na 10 godina, na kraju vi imate više, a sad smo u situaciji da će toga novca biti manje.

Nakon korone trebamo novu ekonomsku teoriju koja će objasniti trenutna događanja u ekonomijama širom svijeta. Prema starim postavkama, negativna kamatna stopa značila bi i smanjenje kamate. Međutim, sad je teško bilo šta predvidjeti. Kamatne stope u BiH se slobodno formiraju, ovise od ponude i potražnje i ne mislim da će doći do smanjenja i uprkos negativnom EURIBOR-u, istaknuo je Mahmuzić.

Banke bi mogle plaćati za kredite

U teoriji je moguće da EURIBOR toliko padne da bude ispod razine marže banke, što znači da bi banka mogla nekome svakog mjeseca plaćati za uzeti kredit. Dobra strana smanjenja EURIBOR-a bi trebala biti motivacija za nove investicije koje pri višim kamatnim stopama ne bi bile isplative i ekonomski opravdane.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.