Zašto su duge liste čekanja na mamografski pregled u Mostaru?

SKB Mostar bolnica

Uređaj za provjeravanje sluha kod novorođenčadi nije u funkciji već više od tri mjeseca, mamografski uređaj ne radi još od rujna, a prema zadnjim informacijama i uređaj za razbijanje kamenca u bubrezima je izvan uporabe.

”Osnovni aparati u SKB Mostar ne rade, to su pitanja koja se vežu za financijsku moć zdravstvene ustanove i fond zdravstva koji to financira. Jer se u nekim zakonskim odredbama i zakonskoj povelji o zaštiti prava pacijenata kaže po ‘financijskoj mogućnosti’ što znači da su prava pacijenata ograničena financijskim mogućnostima koja su zaista na najnižoj razini naših ministarstava i fondova”, rekla je Mediha Bakalović, pomoćnica Ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Predsjednica Udruge ‘Novi pogled’ Maja Memić ranije je za Bljesak.info rekla kako su često javno iznosili ovaj problem.

”Od rujna prošle godine u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar nije u funkciji mamografski aparat te se pacijentice upućuju u bolnicu u Južnom logoru ili na privatne preglede, a nitko ih ne pita imaju li one novac za te preglede. Posebno upozoravamo Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i na neadekvatan sastav liječničkog povjerenstva jer u svom timu nemaju niti onkologa niti hematologa kada se određuje daljnji tretman liječenja onkološkog pacijenta i naravno, primarno, upozoravamo na nerad multidisciplinarnog tima pri Onkološkom odjelu”, kazala je Memić u ožujku ove godine povodom Dana narcisa.

Od tri postojeća mamografa, u SKB Mostar u funkciji je bio samo jedan što je uzrokovalo duge liste čekanja za pregled.

Inače, kako nam je navela Memić u SKB Mostar se na mamografski pregled čekalo 15 dana, a u bolnici Južni logor čak i više.

”Mamograf spada u sekundarnu zdravstvenu zaštitu što znači da Zavod ne plaća Domu zdravlja Mostar, niti bilo kojem drugom domu zdravlja obavljanje takvih specijalističkih pregleda”, rekla je Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Kada je u pitanju broj oboljelih od raka dojke, u HNŽ-u je tijekom devet mjeseci prošle godine registrirano 55 pacijenata, od toga tri muškarca, koji se redovito suočavaju s nedostatkom potrebne medicinske opreme pa i prijeko potrebnih lijekova.

(Bljesak.info)16 komentara

  • Ispravni su možda dislocirani u privatne klinike ili su ovi u bolnici “pokvareni”, ali eto kad se ljudima već žuri, doktor bude tako ljubazan i uputi ih u svoj privatnu kliniku. Čisto da se smanji red…

  • BAŠ JE TEŠKO ODGOVORITI NA TO PITANJE PRIMJER KADA JE JUČE UKRADEN BMW POLICIJA KREČE U POTRAGU ŠTO I JEST ISPRAVNO ALI KADOVI ODNESU TE ŽIVOTNO BITNE APARATE U SVOJE ORDINACIJE PRIVATNE TADA NITKO NE ISTRAŽUJE A PO ZAKONU TREBA ILI RADIŠ BOLNICI ILI PRIVATNO NEMOŽE JEDAN TE ISTI TKZ DOKTOR RADITI I U BOLNICI I PRIVATNO VIDITE KOLIKO PLAĆAJU OBVEZA ZA PRIVATAN RAD U BOLNICI OSIGURANI I IMAJU PLAČU A RADE I ZARAĐUJU PRIVATNO TO JAKO VELIKI MORALISTI

  • Dragi Boze pa gdje si?Zasto ove ZVIJERI LOPOVE ne kaznjavas? Koliko zena ceka na taj pregled,jer je to neophodno za zivot zene pogotovu od 50 pa nadalje.Na zapadu citam da zene idu svake dvije god. na kontrolu i to bezplatno,jer manji je racun kontrole,vec oboljenje od raka.Briga to nase IDIOTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!j

  • Moja Mirela sta je tebi? Pa kad je kod nas bilo nesto u redu?Bila sam par puta u bolnici nazalost i svaki put svu higiensku upotrebu sam nosila od kuce cak i WC papir,pa reci mi ima li to igdje na svijetu?jadan ti je tko tamo MORA.

  • Čekam popravak aparata za razbijanje kamenaca… Smiješna je cifra o kojoj se radi. Ima li itko sluha ?? Bolesna sam i užasno me strah novih napada…. Doktoriiiiiiiiii, probudite se, trebamo vas………

  • Trebali ste precizirano reci koliko se čeka u Južnom l.od 6mjeseci,pa i do godinu dana se čeka na ultrazvuk dojke,to znam iz ličnog iskustva,jer zbog genetskih predispozicija,godišnje radim pregled,al se čeka,bas dugo,a za god.dana može se svašta desiti,al kažu idite privatno,ako morate.

  • PA STVAR JE PROZIRNIJA OD ČISTOG STAKLA! NAMJERNO SE NAPRAVI GUŽVA I NELJUBAZNOST DA BI LJUDI BILI PRISILJENI (ŽENE) OTIĆI U JEDNU OD PRIVANTNIH POLIKLINIKA “VITALIS” , “POLIKLIKA H”………….

  • STVAR JE KRISTALNO JASNA! LEČNICI ODLAZE PRE ZAKONOM ISTEKA RADNOG VREMENAU SVOJE PRIVATNE POLIKLIKE, A DA BI USPELI DOBITI DOVOLJAN BROJ PACIJENATA “NA DRŽAVNOM POSLU” STVARA SE GUŽVA I NELJUBAZNOST, TE SU ŽENE PRISILJENE OTIĆI U JEDNU OD POLIKLINIKA “VITALIS”,”…. POLIKLIKA H”,,,,,,,,,,,,,,

  • NI U NIKARAGVI NE VLADA TAKAV NERED KAO U BOLNICI, ALI SE NADAM DA ĆE”KNJIŽEVNIK” SA RISOVCA GOSPODIN RADE BOŠNJAK RIJEŠITI PROBLEME U ZDRASTVU ODNOSNO PROGOVORITI O STVARIMA O KOJIMA MU JE OVISLILA “STOLICA”!

  • To je sve tako zbog privatni pregleda, da bih jadni narod plaćao a nema od čega ni platit., onda daju od toga liječnicima samo da ne naručuju u bolnicu na pregled.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.