Zašto nas mamurluk s godinama sve više “ubija”?

Organizam stari i usporava, što značajno utječe na mnoge stvari u našem životu. Tako utječe i na mamurluk pa ako vas je ikada zanimalo zbog čega ljudi s godinama više nisu u onakvoj kondiciji kao u mladosti, kad su mogli tulumariti četiri dana zaredom, evo odgovora.

Prema istraživanju koje je nedavno provedeno u Irskoj, čak 76 posto irske populacije konzumira alkohol, a čak 50 njih pije barem jednom tjedno. Među njima je jako velik broj mladih pa su stručnjaci koji su se bavili ovim istraživanjem željeli malo pobliže objasniti koje se sve opasnosti kriju za organizam ako ga u ranoj fazi života trujete velikim dozama alkohola.

Sjetite se, umjerenim bi se smatrala čaša-dvije, ne više, a kako starimo, utjecaj alkohola na organizam postajat će sve gori, piše Index.hr.

Kako alkohol utječe na tijelo?

Alkohol je sitna molekula koja putuje kroz svaki dio tijela, od želuca i srca do kože te utječe na sve. A kako starimo, organi nam rade malo slabije pa je organizmu sve teže izbaciti alkohol iz sustava. Osim toga, organi se s godinama smanjuju pa je i alkohol onda koncentriraniji, zbog čega mamurluk u poznijoj dobi obično traje dva-tri dana.

Kako utječe na mozak?

Alkohol nas zapravo čini depresivnima, iako vjerujemo suprotno. Inicijalni učinci alkohola su stimulativni jer supstance blokiraju negativne misli – ali i “velike” prosudbe i probleme – ali što više pijete, alkohol će početi stimulirati onaj svoj drugi kontrast – potaknut će tjeskobu, depresiju i opće loše mentalno stanje.

Srećom, pretjerivanje u mladosti ipak neće ostaviti trajnije posljedice ako osoba može apstinirati od alkohola dulje od šest mjeseci, dok prođe ta tjeskobna faza.

Nećemo naravno savjetovati da nakon toga opet slobodno počnete piti.

Kako utječe na kožu?

Kad konzumiramo alkohol, krvne žile se šire, a alkohol dehidrira organizam. To može uzrokovati crvenilo na koži i tijekom vremena može dovesti do trajno crvenije kože, osobito nježnije kože lica, te vam može zauvijek promijeniti izgled.

Što alkohol čini srcu?

Alkohol povećava krvni tlak, što povećava rizik od moždanog ili srčanog udara. Razlog tome je što viša razina alkohola smanjuje sposobnost srca da ispravno funkcionira i pumpa krv do svih organa.

Nas koncu, što dugoročno čini jetri?

Jetra nas štiti od toksina, a ona je na posebnom udaru kod osoba koje redovno konzumiraju alkohol. To znamo svi pa postanimo svjesni toga da su bolesti jetre u velikom porastu, što se ipak može spriječiti.

Ako nikako drugačije, onda barem mudrijim izborom. Jetri će trebati barem tri dana da iščisti otrove koje ste popili, pa joj dajte barem toliko vremena prije nego što joj opet date težak zadatak.

A kako budete starili, a vaš se mamurluk produljivao, nemojte ga izbijati “klinom”. Radije dajte jetri da vas pošteno očisti od alkohola.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.