Zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima?

Sigurno ste primijetili da je ženama uvijek hladnije nego muškarcima.

Na ovaj fenomen mnogi znanstvenici su pokušali naći odgovor. Ispostavilo se da je razlog vrlo jednostavan i mogao bi da objasni frazu ”hladne ruke, toplo srce”, prenosi The Sun.

Istraživanje medicinske škole Sveučilišta Maryland potvrdilo je da je ženska temperatura tijela viša od muške. Iako bi mnogi pomislili da bi zbog ovoga ženama trebalo biti toplije, griješe. Kada je tijelo naviknuto da mu bude toplo, zbog viška temperature, hladan zrak je toplom tijelu još hladniji.

Temperatura tijela je još viša ako žena koristi kontracepcijske pilule jer su u pitanju hormonske pilule, a hormoni utječu na temperaturu tijela iako mi to ne primjećujemo.

Žene imaju manje mišićne mase od muškaraca pa čak i kada imaju identičnu kilažu. Mišići stvaraju više toplote od tjelesne masti i tako doprinose dobrom funkcioniranju metabolizma.

Također, razlika u hormonskom statusu doprinosi tome da muškarci i žene imaju različite temperature tijela.

Ženski estrogen i progesteron doprinose temperaturi tijela i kože. Estrogen širi krvne sudove na rukama i nogama i zbog toga se veći dio toplote kod žena zapravo troši. Progesteron može izazvati sužavanje krvnih sudova na koži, što znači da će manje krvi teći u neka područja u tijelu kako bi unutarnji organi bili topliji i to je zapravo objašnjenje zašto je ženama hladnije nego muškarcima.

Hormonski status kod žena se mijenja tijekom mjeseca u ovisnosti od ciklusa. Upravo su hormoni krivci za to što su ženama šake, stopala i uši konstantno hladnije za tri stupnja Celzijeva od ostatka tijela.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.