Zašto je na Filipinima izgrađena crkva od čelika?

Od mramora do drveta, crkve se mogu graditi od niza materijala koji odražavaju resurse i kulturnu baštinu zemlje, ali ponekad se građevni materijali biraju iz praktičnih razloga.

To je bio slučaj i s manjom bazilikom sv. Sebastijana u filipinskoj prijestolnici, jedinom crkvom u zemlji koja je u potpunosti izrađena od čelika.

Izvorno napravljena od drveta 1651., crkva je nekoliko godina kasnije uništena u požaru. Novoizgrađene građevine kasnije su uništili požari ili potresi 1859., 1863. i 1880. Do 1880-ih mještani su shvatili kako trebaju obnoviti crkvu materijalom koji može izdržati požare, potrese i tropske tajfune koji povremeno pogađaju glavni grad Filipina.

Lokalna župa angažirala je španjolskog arhitekta Genara Palaciosa osmisliti dizajn crkve otporan na vremenske uvjete. On je stvorio konstrukciju izrađenu od čelika inspiriranu dizajnom gotičke katedrale u španjolskom Burgosu.

Procjenjuje se kako su 52 metričke tone čelika prevezene iz belgijske ljevaonice na Filipine između 1888. i 1890., s ”kamenom temeljcem” postavljenim u rujnu 1890. Nakon što je kosturna struktura bila postavljena, nalikovala je gotičkoj verziji Eiffelova tornja, graditelji su ispunili zidove mješavinom pijeska, šljunka i cementa, piše Katolički tjednik.

Nakon dovršetka zidovi i stropovi obojeni su tako da izgledaju kao da su napravljeni od mramora i jaspisa, a postavljeni su i vitraji uvezeni iz Njemačke. Impresivna gotička građevina, strukturirana oko dva openwork (s otvorima) tornja ujedinjena čeličnim svodovima, uzdiže se u visinu od 32 metra. Crkvu je 1891. posvetio nadbiskup Manile, a papa Lav XIII. uzdigao ju je u status manje bazilike.

Danas se smatra nacionalnim kulturnim blagom i nacionalnim povijesnim spomenikom te je 2006. uvrštena na filipinski privremeni popis spomenika koji će biti proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.