Zašto batine nisu dobre?

Kako pravilno odgojiti dijete? Jučer, danas i sutra… Pitali su se i još se uvijek pitaju mnogi roditelji. Poznato je kako batine nisu dobar način na koji možete utjecati na djetetovo ponašanje. Tjelesno kažnjavanje je neučinkovito, dokaz tome su provedena istraživanja.

Provedeno istraživanje ne usredotočava se samo na zlostavljanje djece nego i na udaranje, šamare i druge slične oblike kažnjavanja od strane roditelja. Autorica istraživanja Elizabeth Gershoff izjavila je kako razumije zašto roditelj ponekad ima potrebu fizički kazniti dijete, ali i dalje stoji kako se ne radi o učinkovitoj metodi.

Poznata meta-analiza dr. Gershoff koja je nastala na temelju inicijative savjetodavnog tijela Kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece jedna je od popularnijih metoda, a osim u Americi provodi se i u Europi.

Prema Gershoffu stoji kako postoje dokazi koji idu u prilog tome da tjelesno kažnjavanje ne umanjuje, nego povećava mogućnost da djeca postanu agresivna i prkosna. Doktorica Gershoff svjesna je kako velik broj današnjih roditelja dolazi iz obitelji gdje su tjelesno kažnjavani i koji smatraju da su unatoč tome ispali sasvim u redu.

Što možete učiniti umjesto tjelesnog kažnjavanja? Djeca su svjesna ozbiljnosti situacije, pogotovo kada im se tijekom razgovora objasni što nisu napravili dobro. Radi se o tome da bi svakom roditelju cilj trebao biti da zadobije pažnju djeteta, ali bez potrebe da ga udara. Možda povišeni ton ili oduzimanje omiljene igračke. Disciplina mora biti prisutna.

Tjelesno kažnjavanje problematično je iz nekoliko točki gledišta, a jedna od njih je zbunjivanje djeteta. Problem je što će dijete kada dobije batine razmišljati o tome kako ga je roditelj upravo istukao, a neće razmisliti o tome zašto se to dogodilo. Agresija proizvodi agresiju, pa bi tako i to dijete kasnije moglo pokazivati neprimjereno ponašanje.

(www.jabuka.tv)Nema komentara

  • da da…sigurno je tako …a zašt vi prestupnicima i lopovima jednostavno ne ukažete na njihove probleme i zamolite ih da budu dobrii malo ih izgalamite u nadi da to neće ponoviti…a kada to opet ponove onda opet isto malo galame ukora i nada da neće to urediti drugi put…a ne ne kad je vlast u pitanju onda su kazne primjerene kazna zatvora za ima,o ozbiljniji prekršaj…samo licemjeri to mogu tvrditi…nisam za silu i provođenje iste ali šipka je iz raja izašla!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.