Zaštitarske agencije mogu koristiti oružje – Jabuka.tv

Zaštitarske agencije mogu koristiti oružje

Sve je više članaka u crnoj kronici koji donose stravične priče o pljački pošiljki novca. Uz velike količine novca, u tim nemilim događajima često stradavaju i ljudi.

Novi prijedlog uredbe o načinu i postupku provođenja mjera zaštite i vršenja prijevoza i prijenosa gotovog novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo Vladi Federacije BiH, trebao bi unijeti više reda kod prenošenja i čuvanja novca, ali i osigurati veću zaštitu ljudi koji obavljaju ovaj rizični posao, piše Večernji list.

Ovom uredbom propisuju se način i postupak provođenja mjera zaštite, uvjeti za korištenje oklopnih vozila i sigurnosnih blagajni odnosno spremnika, obavljanja prijevoza i prijenosa gotovog novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti te druga pitanja koja se odnose na prijevoz odnosno prijenos ovih sredstava na području Federacije BiH.

Pravne osobe, po novoj uredbi, koje u objektu imaju iznos novca između 100.000 i 200.000 KM obvezne su, uz osnovne mjere zaštite, imati i mjere zaštite koje se odnose na neprobojne, ali i fizičku zaštitu tijekom radnog vremena. Ako, pak, u objektu imaju iznos novca viši od 200.000 KM, obvezne su imati i mjeru zaštite koja se odnosi na fizičku zaštitu u tom objektu i prostoru s naoružanim čuvarom. Ako imaju iznos novca viši od 1,500.000 KM, obvezne su imati i fizičku zaštita s naoružanim čuvarom tijekom 24 sata.

Iznosi novca odnose se na iznose u objektima i prostorima, što uključuje i iznose u bankomatima i u riznicama. Također su dužne osigurati da riznička blagajna ili sef u objektu bude zaštićen aktivnim videonadzorom i protuprovalnim i drugim sustavima tehničke i mehaničke zaštite tijekom 24 sata. Na uplatno-isplatnom mjestu pravne osobe mogu imati priručnu blagajnu u kojoj se ne smije nalaziti veća količina novca od iznosa propisanog aktom, ali riznička blagajna ili sef, kao i priručna blagajna, ne smiju biti vidljivi strankama.

Obvezne su također osigurati riznice u kojima se nalaze iznosi novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti viši od 1,500.000 KM u zasebnim prostorijama koje su zaštićene videonadzorom ulaza i unutrašnjosti, protuprovalnim alarmnim sustavima tijekom 24 sata, protuprepadnim alarmnim sustavima, protuprovalnim vratima ili drugim pregradama, ovisno o položaju prostorije (podrum, prizemlje i sl.), neprobojnim staklima ili rešetkama na prozorima te imati osiguranu i 24-satnu fizičku zaštitu s naoružanim čuvarom. Pravne osobe dužne su na uplatno-isplatnim mjestima na kojima obavljaju dnevni promet u iznosu većem od 30.000 imati i neprobojne pregrade ili mjeru – fizička zaštita tijekom radnog vremena.

Pravne osobe koje promet gotovim novcem obavljaju bankomatima, dužne su instalirati mrežnu komunikaciju za neprekidan nadzor veze između bankomata i dojavnog centra te instalirati alarmne sustave na otvorenim vratima rizničkih dijelova i instalirati neprekidni eksterni videonadzor s obvezom pohrane videozapisa.

Prijevoz gotovog novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti u vrijednosti iznad 2,000.000 KM obavlja se uz obvezno dodatno osiguranje pratnjom vozila agencije ili zaštitarske službe čiju posadu čine najmanje dva naoružana čuvara. Tijekom prijevoza gotovog novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti oklopnim vozilom, agencija odnosno zaštitarska služba može koristiti oružje.

Oružje koristi posada oklopnog vozila samo tijekom obavljanja poslova prijevoza novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.