Zaštita duhana od bolesti

Bolesti se na duhanu javljaju već u početku proizvodnje, tj. u samom klijalištu pri proizvodnji rasada, ali nastavljaju se i poslije u tijeku vegetacije.

Tijekom vegetacije najvažnije bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti nasade duhana su plamenjača, bakterijski palež, neke viroze i jedna parazitska biljka, volovod, piše Agroportal.hr.

Plamenjača

Simptomi: Jedna od najčešćih i najštetnijih bolesti kod nas, koja može zaraziti duhan od samog klijališta pa sve do odraslih biljaka u polju. Simptomi kod mladih biljčica u klijalištu su svjetliji listovi, karakteristično uzdignuti, uvijenih rubova. Takvi klijanci vrlo brzo odumiru. Ovakvi simptomi na klijancima često nalikuju simptomima drugih bolesti, primjerice paleži klica ili izmrzavanju.

Kod presađenih biljaka u polju na licu lista uočavaju se karakteristične klorotične pjege, različite veličine, a na naličju lista javlja se sivo-plava prevlaka, fruktifikacijski organi gljive (zoosporangiji sa zoosporama). Simptomi se prvo javljaju na donjim listovima, a zbog povoljnih prilika mogu se proširiti na cijelu biljku. Zaraza ponekad može poprimiti i sistemičan karakter, tj. cijela biljka pokazuje simptome koji dosta nalikuju nekim virusnim bolestima.

Suzbijanje: Zaštita se uglavnom provodi preventivno, i to korištenjem zdravih prijesadnica. Zbog toga pojavu bolesti treba spriječiti još u klijalištu, korištenjem fungicida. Kod nas je registrirano nekoliko fungicida: Antracol WP 70, Dithane M 45, Metaxyl MZ WP, Ridomil MZ 72 WP i dr. Istim fungicidima tretiraju se i biljke u polju ako dođe do napada.

Plamenjača se kod nas javlja obično tijekom ljeta, najčešće sredinom srpnja.

Bakterijski palež

Simptomi: Bolest se naziva još bakteriozna plamenjača i divlja vatra. Javlja se iznenada i to za vlažnih godina i vrlo se brzo širi. Kao i ostale spomenute bolesti, i bakterijski palež javlja se već u klijalištima. Simptomi su klorotične pjege, razvojem tamne i trunu a biljke propadaju. Na odraslim biljkama u polju javljaju se okruglaste žutozelene pjege, a zbog jače zaraze spajaju se i nekrotiziraju.

Suzbijanje: Zaštitne mjere su preventive, kao što je korištenje dezinficirana sjemena, dezinfekcija tla za klijalište, plodored i svakako zdravi sadni materijal. Kemijske mjere se ne provode, jer kod nas nema registriranih baktericida za ovu bolest. U svijetu se koriste određeni fungicidi, pr. neki bakreni preparati i streptomicin, uz napomenu da se streptomicin koristi samo u klijalištima a u polju se ne preporučuje.

Najvažnije viroze duhana

Simptomi: Viroze su vrlo česte bolesti na duhanu i javljaju se manjim ili većim intenzitetom gotovo svake godine. Nemoguće
je ukratko opisati sve moguće viroze na duhanu, jer ih je zaista velik broj. Najčešće i najopasnije viroze su virus mozaika duhana, virus mozaika krastavca i virus brončanosti rajčice. Simptomi viroza uvijek su sistemični, što znači da cijela biljka pokazuje simptome zaraze, koji se obično uočavaju kao promjene boje (kloroze i mozaici) deformacije listova i smanjeni rast, odnosno kržljavost biljaka.

Suzbijanje: U suzbijanju viroza nema izravnih zaštitnih mjera, glavne zaštitne mjere usmjerene su na suzbijanje prijenosnika ili vektora, koji zarazu šire virusnim česticama. U posljednje vrijeme najopasniji je virus brončanosti rajčice. Virus prenosi duhanov trips (Thrips tabaci). Ostale viroze, pr. virus mozaika krastavca, prenose lisne uši kao Myzus persicae i Aphis nasturtii i dr. Dobra zaštita od virusa svakako bi bila i sadnja otpornijih kultivara.

Volovod

Riječ je o parazitskoj višoj biljci, a naziva se još vodnjača, vodenjača i zumbul. Parazitira na korijenu duhana, a na površinu zemlje izbijaju blijedožute stabljike s cvjetovima plavoljubičaste boje. Na jednom korijenu duhana može izrasti veliki broj biljaka volovoda, što iscrpljuje duhan, jer ova parazitska biljka uzima vodu i sve hranjive tvari iz biljke domaćina. Stoga napadnuti duhan znatno zaostaje u razvoju.

Zaštita se provodi preventivno. Glavna mjera je plodored. Treba izbjegavati pretkulture poput rajčice i krumpira, kao i tla na kojima je prije bio sađen duhan zaražen ovim parazitom. Naime, sjeme ove parazitske biljke ostaje vitalnim nekoliko godina u tlu, i zato je stalna opasnost. Od izravnih mjera preporučuje se korištenje herbicida, međutim, kod nas ih nema registriranih za ovu namjenu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.