Zara zatvara preko 1.000 trgovina, što će biti s poslovnicama u BiH

Zara će zatvoriti čak 1.200 trgovina širom svijeta. Vlasnik lanca trgovina odjećom Amancio Ortega pokušat će povećati online prodaju tijekom kaosa koji je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje između 1.000 i 1.200 uglavnom manjih dućana. Inditex ima najviše gubitaka u trgovinama brendova starijih od Zare. Španjolska grupacija Inditex, osim Zare, posjeduje i brendove poput Bershke, Pull & Beara i Massimo Duttija, prenosi Avaz.

Zatvaranje trgovina očekuje se najviše u Aziji i Europi. Guardian piše da će se zatvoriti najmanje 107 trgovina širom Velike Britanije.

Iz Inditexa su poručili da će broj zaposlenih ostati stabilan, a radnicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za online prodaju.

Ukupan broj trgovina smanjit će se sa 7.412 na između 6.700 i 6.900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih trgovina.

Inditex, jedan od najvećih prodavača odjeće na svijetu, teško je pogođen tijekom pandemije jer je prodaja od 1. veljače do 30. travnja, prvog tromjesečja financijske godine, pala 44 posto, na 3,3 milijarde eura.

Kompanija je u kvartalu iskazala neto gubitak od 409 milijuna eura. Gotovo četvrtina njenih trgovina ostala je zatvorena do 8. lipnja.

Međutim, rast online prodaje nadoknadio je neke slabosti, rekao je Inditex. Internetska prodaja porasla je 50 posto u odnosu na isto razdoblje tijekom tromjesečja, a u travnju je bila veća 95%.

Online prodajom protiv konkurencije

Inditex je rekao da će ubrzati svoje aktivnosti na prodaji više odjeće putem interneta jer time nastoji potući konkurenciju poput H&M-a, Uniqla, Fast Retailinga i novijih isključivo online trgovina kao što su Asos i Booho, koji su prosperirali u Velikoj Britaniji tijekom lockdowna.

Inditex, koji kontrolira njegov osnivač Amancio Ortega, planira potrošiti milijardu eura na svoju internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi eura u trgovinama kako bi omogućio bolje integriranje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki proizvoda u stvarnom vremenu.

Nije poznato još uvijek šta će biti s trgovinama Zare u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo, 2014. godine, tijekom socijalnog butna u našoj zemlji, tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović negodovao je zbog prosvjeda, navodeći da oni dovode u pitanje otvaranje trgovine ovog modnog brenda.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.