Zar može gore? Opala prosječna plaća u BiH

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u veljači iznosila je 961 KM i nominalno je manja za 2,7 posto u odnosu na prosinac prošle godine, te veća za 2,2 posto u odnosu na veljaču lani.

Najniža prosječna neto plaća u veljači bila je u uslugama smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 581 KM, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 658 KM, dok je prosječna neto plaća u građevinarstvu iznosila 668 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U financijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u veljači je iznosila 1.558 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.471 KM, a u oblasti informacija i komunikacija 1.384 KM.

U BiH je prosječna mjesečna bruto plaća u veljači iznosila 1.490 KM i nominalno je niža za 2,4 posto u odnosu na prosinac prošle godine, te veća za 2,6 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Ako pratite redovno objave federalnog statističkog zavoda primijetit ćete da postoji neki trend gdje plaće rastu 3-4 mjeseca pa onda jedan mjesec opadnu, pa opet rastu 3-4 mjeseca pa opet jedan opadnu itd. itd.

  ovo nije nikakva vijest niti je išta čudno. idući par mjeseci će rasti, ali nitko neće to pokrivati dok ne dođe opet do pada. bespotrebno uznemiravate ljude.

  • Ako pratite redovno objave onda ćete uočiti da su plaće u veljači bez iznimke u cijelom svijetu uvijek manje od plaća u siječnju a razlog je vrlo jednostavan. Veljača od svih mjeseci ima najmanje dana u godini pa tako i najmanje radnih dana

 • Robovi sistema…..SVI radite za gazdine ljubavnice i vikendice po planinama im stanove po moru im… i auta nova im kupujete.. DA VI radnici koji na kraju mjeseca dobijete placu s kojim jedva kraj s krajem sastavljate….

  • Anonimno 13:36 zato ti sjedi doma i budi glavni komentator svih objava na portalu a život ti se vjerovatno sveo na krevet ,kuhinja i nigsje vjerovatno neradiš …

 • Recezent da place u javnom sektoru odnosno u drzavnom padaju tako da u privatnom rastu odnosno proizvodnom tako da radnik bude bolje motiviran .

  • baš tako….kakvo je stanje sa radnim kadrom dovoljno govori da 1/3 ovih što sjede u JPEPHZHB, Općini, Županiji, stranci na vlasti, moraju u radnom vremenu pisati komentare koju “tata” naredi da pišu, pa onda odjednom imate navalu loših komentara o Njemačkoj, i ostalim zemljama gdje radnici dostojanstveno žive…kao “šta se ti javljaš švabofile”, i sl komentari….istina je da će vam i ovo malo kadrova otići čim se korona primiri, evo ja imam 40 godina i ne mogu ostati od poziva da dođem raditi u Njemačku (keramičar), smještaj osiguran početna satnica 20 eura brutto (netto cca 14)…ovdje me nitko za milion godina ne bi nazvao da nešto radim (mislim na državne firme)…samo pajdo mito korupcija nepotizam, prvi do oltara a bogu nogu ukrast, samo ako more nepošteno, ako se more zajebat netko…onda kažu “AAA PAJDO SNAŠA SE”…imate smo jedan problem “šta ako ima boga”…a ima

 • ovo je čista laž, prosječne plaće nisu toliko nego daleko, daleko manje. Ako prosvjeta ima bijednih 1000 km, puno radnika u privatnom sektoru 500-600, kolike onda mogu biti prosječne plaće???Sr…,samo nam lažu, muljaju, da šutimo, da se ne bunimo, a cijene samo rastu li rastu…Bijedo od države i pokvarenosti naših političara koji se bore samo za osobne interese, a narod im nije važan koliko je crno ispod nokta…

 • A šta će umirovljenici kojima su dali 380 KM mirovinu sa 65 godina živkta i 40 godina staža,
  a tek nezaposleni nemaju ni za kruha.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.