Zanimljiva rasprava o budućnosti Hrvata u BiH u “Otvorenom”

U nedjelju se u Bosni i Hercegovini održavaju Opći izbori. Najzanimljivija je utrka za tročlano Predsjedništvo BiH.

Izbor člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda u kojem sudjeluje pet kandidata održava se u sjeni odredbi nepromijenjenog izbornog zakona koji dopušta mogućnost da Hrvatima člana Predsjedništva izaberu brojniji Bošnjaci.

U Mostaru se u četvrtak navečer održao završni predizborni skup HDZ-a BiH na kojemu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković kako bi dao potporu Draganu Čoviću.

O ovim temama razgovaralo se u emisiji HRT-a “Otvoreno”. Gosti su bili: Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, potom predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić, profesor sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Boris Havel, i bloger i društveni aktivist Marijan Knezović, a iz studija u Metkoviću javio se voditelj Instituta za društveno – politička istraživanja iz Mostara, sociolog Ivan Vukoja.

Tomić: Ovi su izbori presudni za političku budućnost Hrvata u BiH

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić rekao je da su ovi izbori presudno važni za Hrvate. Odvijaju se u jednom političkom okviru koji je postavljen kroz Daytonski sporazum. Od 1997. do 2014. OHR (Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU za BiH) donio je 951 odluku. Od toga je 328 zakona. Izborni zakon izmijenjen je 19 puta. Do 2014. godine Ustav Federacije BiH promijenjen je 108 puta. Unutar svih tih promjena Hrvati su ih doživjeli kao dekonstituiranje Hrvata kroz različite odluke međunarodne zajednice.

Tijekom protekle četiri godine pokušalo se izmijeniti Ustav i paralelno izborni zakon kako bi se došlo do načela legitimnog političkog predstavljanja. Sve to nije uspjelo i ušli smo u izbore sa starim izbornim zakonom. To je dovelo Hrvate u jednu vrlo tešku političku poziciju. Iz nje nastoje izaći, nadam se, plebiscitarno referendumski na ove izbore kako bi zaštitili svoje vitalne nacionalne interese. S te strane, smatram da su ovi izbori prevažni i presudni za političku budućnost Hrvata u BiH, rekao je Tomić.

Hodžić: Čović najavljuje krizu ako ne bude izabran

Armin Hodžić (SDA Hrvatske) rekao je da mu je žao što Dragan Čović koristi ovo predizborno vrijeme i najavljuje krizu, ako ne bude bio izabran.

Takve poruke ne mogu pridonijeti promjenama u izbornom zakonu koje bi mogle omogućiti Hrvatima da biraju svoje predstavnike. Mislim da bošnjačka politika u BiH isto ide u tom smjeru. Evo, imali smo nedavno izjave reis uleme Kavazovića, ali i svi drugi koji predstavljaju Bošnjake, niti u jednom trenutku nisu dali bilo kakav vid podrške Željku Komšiću o tim konstrukcijama koje su servirane u ovoj predizbornoj kampanji, istaknuo je Hodžić.

Tomić je potom kazao da je pogrešna teza da Dragan Čović govori da ako on ne bude izabran nema legitimnog političkog predstavnika. Upravo do promjene izbornog zakona i nije došlo zahvaljujući SDA, dodaje.

Sociolog Ivan Vukoja s Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru kazao je da je njegov Institut napravio jedan cjeloviti prijedlog izmjena izbornog zakona koji je podrazumijevao provedbu odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić. To je bila njegova specifičnost. On je predviđao i sadržavao i provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u ovim poznatim slučajevima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav.

Knezović: Ako Komšić opet bude izabran Hrvati će to shvatiti kao akt neprijateljstva

Analitičar Marijan Knezović kazao je da postoji greška u samom rasuđivanju. Posve je legitimno ako Dragan Čović kaže da se neće moći formirati vlast nakon izbora ako se ne bude poštovala odluka Ustavnog suda, ili se nađe rješenje, odnosno modalitet po kojemu se to može. Kriva je teza po kojoj bi političku krizu u BiH izazvao Dragan Čović.

Ukoliko ovaj put Bošnjaci, treći put, izaberu Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mogu otvoreno reći kako vjerujem da će u tom slučaju Hrvati to shvatiti kao akt neprijateljstva i tako se ponašati. Dva puta propali eksperiment, što međunarodne zajednice, što lažno građanske politike, bio je pojačan od strane islamističkih struja u BiH. Tako npr. kada Dragan Čović kaže da se neće formirati vlast, onda se priča o tome da se dižu tenzije itd. A kada Bakir Izetbegović na HRT-u prijeti ratom, onda je to što – jačanje morala vojske, upitao je Knezović.

Siguran sam i uvjeren kako će se ovaj put pokazati da su Hrvati pluralan narod i to će se pokazati u onim županijama gdje su Hrvati većina i gdje ne postoji mogućnost preglasavanja. No isto tako sam siguran da će Hrvati plebiscitarno uglavnom stati iza jednog kandidata za člana Predsjedništva. Ne može netko govoriti iz Sarajeva da ima legitimitet i biti hrvatski član Predsjedništva zato jer se on osjeća kao Bosanac i Hercegovac i što želi građansku državu. Ako je želi neka se prvo ponaša kao pristojan građanin, a to je ne nametanje i neuzurpiranje tuđih pozicija. Za hrvatskog člana Predsjedništva, jedini legitiman kandidat u ovome trenutku je onaj kojega predloži Hrvatski narodni sabor. Nama Sarajevo ne određuje legitimitet našeg kandidata, rekao je Knezović.

Havel: Samo Hrvati vide BiH unutar euroatlantskih integracija

Boris Havel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu kazao je da budućnost sva tri naroda u BiH vide različito. Moj dojam je da od sva ta tri aktera, samo hrvatski narod vidi budućnost BiH bezrezervno unutar euroatlantskih integracija. Oba druga aktera, Bošnjaci i Srbi, imaju plan B.

Za jedne je to Turska, a za druge Rusija. U ovome trenutku bilo bi korisno da međunarodna zajednica prepozna da su Hrvati taj faktor koji teži prema Europi. Smatram da je došlo do velike promjene u posljednjih par godina s promjenom u Bijeloj kući. Amerika je ključni akter u ovim zbivanjima. Bila je bar tijekom potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ona je potom zapostavljala svoje saveznike, a implicitno podržavala one koji su joj se protivili, kazao je.

Vukoja – pozitivni i negativni primjeri predizborne kampanje

Vukoja je istaknuo da je kampanja bila ispunjena teškim riječima i optužbama, pa čak i ponekad govorom mržnje. Kao pozitivne primjere naveo je pismo čelnika HNS-a u kojemu su priznali neke svoje propuste i greške i pružili ruku suradnje s Bošnjacima i pozvali ih da zajedno grade državu i njene institucije.

Kao svojevrstan odgovor na to uslijedio je intervju reis uleme Kavazovića koji je eksplicitno rekao kako ne smatra dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike drugoga naroda. Kampanja u negativnom kontekstu su priče o ratu, oduzimanju prava, nametanju predstavnika i zastupnika. Najprisutnije su bile kod Željka Komšića i te političke grupacije, kazao je Vukoja.

To nije prva izjava koja je došla iz Sarajeva, kazao je Hodžić osvrćući se na intervju reis uleme Kavazovića.

No izjave Bakira Izebegovića u istom tonu nisu naišle na plodno tlo i nisu doživjele takav publicitet kao izjava gospodina Kavazovića. Dragana Čovića u četiri godine mandata nema nigdje. Govori da će poslije izbora, ako ne pobijedi, izazvati krizu. To znači da Hrvati u BiH imaju mehanizme kojima mogu zaštititi svoje vitalne nacionalne interese. Ali ti mehanizmi se ne koriste za tu svrhu, već služe užoj grupaciji ljudi uz HDZ. To smo imali na primjeru izglasavanja povećavanja poreza na igrama na sreću. Tada je HDZ BiH blokirao da prođe taj prijedlog, a poznato je da se SDA ne financira iz kladioničarskih krugova. Oni su blokirali taj prijedlog. A zanimljivo je da je sličan zakon o igrama na sreću i u RH, rekao je Hodžić.

Ove četiri godine bilo je prostora, da se uz dijalog, konsenzus i kompromis dođe do rješenja ovoga pitanja. Upravo zbog ovakve retorike koju koristi gospodin Knezović u BiH ne mogu funkcionirati stvari, rekao je Hodžić.

Na te izjave uzvratili su Tomić i Knezović navodeći da nisu začuđeni Hodžićevom retorikom.

Havel je pak kazao da je apsurdno uopće pričati da Hrvati imaju pravo izabrati svoga predstavnika. Potpuno je jasno da Hrvati moraju imati svog predstavnika u Predsjedništvu. Upravo je ključ u tome da između ove tri zajednice ne postoji povjerenje da bi se moglo govoriti o nekoj građanskoj državi. No HDZ u BiH, nažalost, još ne može biti tako loš da bi bio bolji od muslimansko-bošnjačke vlasti nad Hrvatima, naglasio je.

Vukoja: Nije rješenje u radikalnoj izmjeni Daytona, već u vraćanju njegovim izvornim načelima

Vukoja je iznio tri različite vizije uređenja države kako je vide tri konstitutivna naroda u BiH.

Rješenje za BiH je da svi legitimni zastupnici tri konstitutivna naroda priznaju i prihvate načela na kojima je napravljen Daytonski sporazum i načela na kojima je napravljen Ustav BiH. Ta načela su konstitutivnost i međusobna jednakopravnost tri naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba. Mislim da rješenje nije u radikalnim izmjenama Daytona, već u povratku izvornim dejtonskim načelima, rekao je.

Govoreći o predizbornim kampanjama Tomić je kazao da ova nije ništa prljavija od prethodnih, već da je čak i čišća. S time se složio i Hodžić.

Nadam se da će doći do približavanja hrvatske i bošnjačke politike u BiH. Vjerujem da BiH može imati svijetlu budućnost, ako njeni politički predstavnici imaju volju i želju za to, rekao je.

Mislim da će biti jako važan ishod ovih izbora, rekao je Vukoja.

Ako se dogodi da Hrvati dobiju legitimnog člana Predsjedništva i ako budu imali većinu potrebnu za formiranje vlade Federacije BiH mislim da će to biti jedan stabilan politički okvir unutar kojeg će se moći dogovoriti jedno privremeno jednokratno rješenje da bi se izbori mogli provesti ili će se već u tom kratkom razdoblju donijeti širi paket izmjena izbornog zakona, a možda i nekih ustavnih izmjena. Ako se to ne dogodi mislim da smo pred velikom krizom u BiH, naglasio je.

Konfuzna situacija u BiH dobro pogoduje onim vanjskim akterima koji dugoročno nisu na dobrobit niti građanima BiH, niti Europe. U tom kontekstu bih podržao federalizaciju i treći entitet. Njime bi se posložile karte na stol, znala bi se pravila, kazao je za kraj Ivan Vukoja.

Hodžić: Skupina ljudi u SDAH-a opire se promjenama s izborne skupštine

U emisiji “Otvoreno”, na samom početku, Armin Hodžić govorio je o situaciji u Stranci demokratske akcije Hrvatske. Kazao je da se ondje manja skupina ljudi opire promjenama koje su nastupile nakon 10. redovne izborne skupštine u nedjelju.

Na njoj sam ja izabran za predsjednika. Toj skupini nije prvi put da tako nastupa. Oni uopće ne bi ni trebali biti članovi stranke zato što su u više navrata na lokalnim izborima bili na listama drugih stranaka. Tako bi po Statutu trebali biti izbačeni. Ja sam do te redovne skupštine obnašao dužnost glavnog tajnika, a na skupštini sam izabran za predsjednika. Kada Ministarstvo uprave ili Upravni sud donesu pravovrijek o tome onda ću biti inauguriran kao predsjednik stranke. Ovo mi je zadnji put da se osvrćem na tu skupinu ljudi koja pokušava opstruirati bilo kakvo moje djelovanje, rekao je Hodžić.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje:

(www.jabuka.tv)


41 komentar

 • Imamo plagijat Suljagića i Bajrovića koji se sjetio reći jednu umivenu rečenicu, a koja spada u islamističku mudrost laganja sugovorniku, jer nije grijeh varati i lagati nevjernike, već je grijeh ne koristiti te alate koje im je “Bog” podario. S druge strane imamo političkog osobnog rektora druga Dragana Čovića Gage, jednog njegovog kolege istomišljenika i glasnogovornika, sve u svemu to je najteže topništvo koje je mogao Plenković priskrbiti svome kamaradu Gagi. Jad i bijeda za Hrvate ukoliko im se ovo nudi kao jedini izbor. Nigdje oponenata politici kradezea i velikom vođi dobročinitelju drugu Gagi. Poruka je da ove treba birati i da nema alternative, nema nade za Hrvate u BiH. Ja im poručujem da nade ima i da ih kamaradi Gago i Plenky neće pokopati i sve istjerati iz BiH kako bi mogli vječito vladati “u ime naroda” kojega predstavljaju još gore od Komšića koji se nikada nije niti deklarirao kao Hrvat, več isključivo kao bosanac. Hrvatska zvona su zazvonila da probude narod Hrvata iz tridesetogodišnjeg sna i maraka u koji ih uvede SKHDZ i ili će zazvoniti na pobjedu, radost i buđenje ili će zazvoniti da pokopaju ostatke ostataka od nekada ponosnoga naroda Hrvata Hercegovine i Hrvata Bosne.

  12
  2
 • Na vejiku žalost svih nas, mnogi već govore da neće izlaziti na izbore, a to je isto kao da su dali glas Komšiću.Već dneko vrijeme muslinanski glasnogovornici pozivaju da se ne izlazi,a to odgovara jedino njihovoj politici nametanja njihovog kandidata Hrvatima.Međutim,malo su se prevarili,nismi toliko naivni!

  9
  6
  • Koja je razlika između Komšića i Čovića?? Šta bi od tzv “hrvatskog odgovora” kojeg je hdz najavljivao prije 4 godine na predizbornim plakatima? Navedi mi bar jedno obecanje koje su ispunili i ja idem na izbore…

   6
   2
   • velika je pajdo razlika, očito nisi upućen u financijske preraspodjele proračuna iz Sarajeva prema lokalnim zajednicama i županijama. Kad bi Komšić nedaj Bože došo na vlast, sve bi nam proračunske injekcije i lovu srezo totalka, zavio bi nam svim hrvatskim mjestima u Hercegovini financijsku pipu, pa se ti jbi …ukinio bi nam i ove postojeće sve hrvatske firme i poduzeća i sve naše di primamo lovu iz sarajeva, sve bi to otišlo u centralu pod Sarajevo, to on otvoreno govori. Komšić je ljudi moji VELIKA OPASNOST ZA SVE HRVATE U HERCEGOVINI !! ne volim ni ja adz ni čovketa nešto vele, ali sad u ovoj ovakvoj situaciji, iako je hrs solidan i ima solidan program, i kandidate, SVI MI OVDJE ZNAMO DA HRS nema šanse pred hdzom a šta to s dr.strane govori — a što svi znamo da je tako bez obzira što hrsovci ovdje pucaju po 500 like komentara …znaju i oni i svi znamo da jedino hdz SAD U OVOJ BITCI S KOMŠIĆEM …ima šansu … PA DRAGI MOJI HRVATI IZ HERCEGOVINE ….eto odlučite sami….neko reče da će se rasipati glasovi ako idu hrsu i ostalima …i pogodio je …pa naravno da će se rasipati….pogotovo sad u ovakvoj situaciji kad nam prijeti to da nam muslimani izaberu našeg predstavnika …morete vi drvljem i kamenjem protiv čovketa i adza ALI U OVOM SLUČAJU ONI SU JEDINI DOBAR IZBOR ZA NAS HRV.U HERCEGOVINI

    3
    2
 • Imamo plagijat Suljagića i Bajrovića koji se sjetio reći jednu umivenu rečenicu, a koja spada u islamističku mudrost laganja sugovorniku, jer nije grijeh varati i lagati nevjernike, već je grijeh ne koristiti te alate koje im je “Bog” podario. S druge strane imamo političkog osobnog rektora druga Dragana Čovića Gage, jednog njegovog kolege istomišljenika i glasnogovornika, sve u svemu to je najteže topništvo koje je mogao Plenković priskrbiti svome kamaradu Gagi. Jad i bijeda za Hrvate ukoliko im se ovo nudi kao jedini izbor. Nigdje oponenata politici kradezea i velikom vođi dobročinitelju drugu Gagi. Poruka je da ove treba birati i da nema alternative, nema nade za Hrvate u BiH. Ja im poručujem da nade ima i da ih kamaradi Gago i Plenky neće pokopati i sve istjerati iz BiH kako bi mogli vječito vladati “u ime naroda” kojega predstavljaju još gore od Komšića koji se nikada nije niti deklarirao kao Hrvat, več isključivo kao bosanac. Hrvatska zvona su zazvonila da probude narod Hrvata iz tridesetogodišnjeg sna i maraka u koji ih uvede SKHDZ i ili će zazvoniti na pobjedu, radost i buđenje ili će zazvoniti da pokopaju ostatke ostataka od nekada ponosnoga naroda Hrvata Hercegovine i Hrvata Bosne. Sa štitom ili na štitu!

  2
  4
 • O KAKVOJ BUDUĆNOSTI PRIČATE? BROJ HRVATA U OVOJ ZEMLJI JE MANJI NEGO STANOVNIKA IMA JEDNA ULICA U OZBILJNOM GRADU NA ZAPADU.
  OTIŠLI SMO I ODLAZIĆE JOŠ MNOGI ZBOG TZV. HRVATSKE POLITIKE U BIH, KOJA SE BRINE SAMO O TOM KOLIKO ĆE NAPLJAČKAT I SVOJE NAMIRIT I UHLJEBIT. NIJE NI ČUDO AKO SE ZNA KO SU ČELNICI TE POLITIKE HRVATA, SVE ODREDA BIVŠI ZAGRIŽENI KOMUNISTI, UDBAŠI ILI NJIHOVA DJECA. SAMO ME ČUDI STAV KATOLIČKE CRKVE A POGOTOVO FRANJEVACA HERCEGOVINE KOJI BLAGOSIVLJAJU TU ISTU POLITIKU I POLITIČARE. ZAŠTO PITAM SE? ZAR SU ZA OVO GINULI NAŠI PRECI, NAŠI FRANJEVCI POBIJENI I ZAR SMO ZA OVO IŠLI RATOVAT?

  24
  2
  • Mnogo ljudi neće nikad odavde otići. Kome se ide neka ide. Odlazak postao trend. Idu i oni koji imaju posao. Žele više nego što ovdje mogu postići. Ova država je u regresiji. Međutim, nećemo svi otići. Ovdje nas je Bog stvorio i ovdje s nama računa. Koga je stvorio tog je blagoslovio.

   4
   6
  • PAJDO JESU LI HDZ BIH I ČOVKE KRIVI ZA OGROMNO ISELJAVANJE U CRNOJ GORI, ALBANIJI, SRBIJI, BUGARSKOJ, HRVATSKOJ – SLAVONIJI, DALMACIJI ….AA !!!??? JELI ZA ISELJAVANJE LJUDI KOJE JE ČAK VEĆE NEGO U NAS TAMO KRIVA ISTO POLITIKA HDZA ….???? nek mi neko objasni KO JE KRIV za iseljavanje u Albaniji i Crnoj Gori ????

   1
   2
   • Nisu krivi su nijihovi političari kriminalci kao što su u Njemačkoj, Švedskoj, Japanu … zaslužni njihovi političari jer se dobro živi. U koju grupu bi ti stavio druga Dragana.

    1
    1
    • Da jer isto je vodi Švedsku,Japan itd. kao biti član predsjedništva u BiH najmanjeg naroda,imati najmanji broj zastupnika u parlamentu od ostalih naroda,s ovakvim Izbornim zakonom,u bivšoj siromašnoj,nerazvijenoj, komunističkoj zemlji,bez tih njihovih firmi poput SONY,Ikee itd.
     Na isto to dođe

     • Češka, Slovačka, Poljska … su nekad bile nerazvijenije komunističke države a vidi ih sad. Sustižu zapad a mi se dušimo u smradu govana naših političara.
      Vrijeme je da prestanemo birati manje zlo. Trebamo birati moralne i obrazovane ljude koji pričaju o projektima, napretku i zapošljavanju a ne jugokomunističke pederčine.

 • Za kom novi migrant kapa do poda👍👍👍👍sva ti cast!Ali ima jedan koni ce im to sve naplatiti i to sa vecim.kamatama nego sto se namasada nude krediti!SRAMITE SE SVE HTVATSKE VODJE!

  7
  1
 • Ko preuzima odgovornost za stanje u koje nas je dovela politika preobučenih komunista u velike Hrvate. Jeli nam i za ovo što nam napraviše ” naši ” kriv neko drugi. Više su nam zla ti ” naši ” napravili nego svi tuđi zajedno. Naši nas istrijebiše skroz.

  14
  4
 • Zar treba biti natprosječno pametan da bi se shvatilo kako je svaki glas za Komšića kao predstavnika hrvatskog naroda u BiH-glas za kaotičnu i nefunkcionalnu BiH.
  Onog trenutka kad Ž.Komšić bude izabran za hrvatskog kandidata predsjedništva BiH,može se sa sigurnošču r reći kako će slaviti one snage koje Bosni i Hercegovini ne žele nikakvo dobro nego zlo i nerede..
  A takvih ima u bližem i daljem okružju BiH, barem 4ili 5 kandidata, počev od Turske, Irana, Srbije i Rusije..
  Oni niti pripadaju BIH, niti njihovi narodi tu žive i njih apsolutno neće biti briga zato što u Bih može doći do blokade funkcioniranja zemlje, nereda, socijalnih previranja i slično..Takvima i jest cilj da se u BiH POKAŽE KAO NEMOGUĆA DRŽAVA U KOJOJ NARODI NE MOGU ŽIVJETI NITI JEDNI PORED DRUGIH A KAMOLI SKUPA.
  Za njih je BIH ,idealan poligon za testiranje njihvih planova koji uključuju nerede, kaos, bezakonje i procvat kriminala svih vrsta..
  Po meni ako Muslimani Bošnjaci imaju imalo soli u glavi ,shvatit će da taj recept, koncept biranja Hrvatzima njihovog predstavnika najmanje paše njima jer će onda oni biti ponajveči krivci za mogući kaos i bezakonje koje će se pojaviti kao posljedica ustavne krize..
  Nakon toga Muslimani Bošnjaci više neće moći upirati prstom u Hrvate kao krivce jer će upravo oni biti krivci za krizu koja će itekako udariti na sva tri naroda u BiH. A TAJ POLITIČKI PROMAŠAJ NA SVOJIM PLEĆIMA I NA SVOJOJ KOŽI OSJET ĆE SVA TRI NARODA KOJI OVDE ŽIVE ..Dakle i Hrvati i Muslimani i Srbi a ne neki imaginarni Rusi, Turci Ili Iranci koji vode svoju politiku za svoje interese a ne za intrese i dobro tri naroda u Bosni i Hercegovini.
  Po meni to je itekako dobro razlučioi shvatio cjenjeni Imam Reis Kavazović koji je svjestan kako se takvom pogrješnom politikom iza brda valja veliko zlo koje će opet na svojoj koži osjetiti sva tri naroda koji tu žive u svojoj zemlji a ne nekoje izvanjske silnice koje nikom od tri naroda u BiH NE ŽELE DOBRO.

  5
  3
 • Evo nek netko objasni čime je Čović zaslužio glas…Evo imali smo tog Čovića pa što je to napravio od obećanja za narod …Samo prosipanje demagogije i magle pred izbore kao i svaki put…Njima vlasti služe za bogaćenje preko uhljebljeni u državnim firmama i izvlačenje…Pa po čemu je netko tko se potpisivao ćirilicom zavrjedio više glas od npr.tog Komšića…I nisu ni svjesni u HDZ koliko će Hrvata glasati za bilo koga samo ne Čovića,i da je ljudima dosta ti jeftini fora na nacionalnoj osnovi…Zna se dobro da npr.u ZHŽ Županiji su stvoreni toliki dugovi,minusi a samo su vladale hrvatske stranke s naglaskom na jednu najduže…Znači za iseljavanja iz Hercegovine nisu krivi ni SDA ni SDS ,nego naši domoljubi i hrvatine…Isti vrag i kod Muslimana i Srba obični ljudi se iseljavaju,a političke elite se bogate…

  14
  8
  • Da,da jer je tako divno uređena BiH da svaka Županija odgovara sama za sebe…
   I šta si ti zaključio? Iako je isti vrag,iseljavaju i Bošnjaci iz Bosne,ali ajmo mi rušiti našeg?

   Ej,aj reci je li ruše Bošnjaci SDAs nekim bošnjačkim Komšićem?

   NE,kod njih njihov krivac za iseljavanje odlično stoji!
   A mi najmanji narod u najnepovoljnijoj situaciji ćemo se dijeliti?

   I isto će ti biti Komšić u tandemu sa SDA? Kada budeš čitao izjave od Hrvatskog člana da smo Hrvati ratni zločinci,fašisti itd.

   I to tebi OK,samo nek nije Čović?!

   15
   2
    • Ako das glas Komsicu, biti ce ovo navedeno. Ako das glas Covicu, nastaviti ce se bogatiti ratni profiteri, politicka mafija, uhljebi po drzavnim firmama, dok ce se sav normalan svijet nastaviti i dalje iseljavati iz ove nazovi drzave. Kako god okrenes, Hrvati su nayebali. Za 10 godina nas nece biti ni 50% ovog trenutnog broja

     7
     7
 • Anonimno o čemu ti?To što ljudi su izgubili vjeru u hrvatske političare evo Čovića,HDZ je isključiva krivica njih i djela njihovih..Siti su ljudi prosipanja demagogije,nacionalne retorike itd…Samo sam pitao zašto bi netko dao glas Čoviću jedan argument daj…I kad spominješ Komšića,kao da je netko ko se potpisivao ćirilicom,i ko dan danas u duši žali za jugom drugačiji od Komšića….HDZ se treba probudit i shvatit da ima potporu ukupnog hrvatskog naroda koji tu živi neki 25 % i to je to….Polako se evo bude nove alternative i budi siguran kad ljudi to prepoznaju …Tad će izaći na izbore 60% i više ljudi i pregazit će ove oronule,potrošene političke elite koji su svi ovih 25 godina djelovali i radili za sebe,svoje poslušnike i uhljebe….Zar ti misliš da su ovi koji većina neće izaći na izbore Hrvata za Čovića i HDZ..Budi siguran da nisu,i da će HDZ pobjedit tu samo zbog male izlaznosti,i svoje uigrane ekipe koji godinama izlazi jedni te isti,uhljebi,potrčkala i koji moraju…Kad veliš da nam Muslimani biraju člana ,onda isto tako se nože reći da nama Hrvatima manjina Hrvata bira vlast…Uzmi Hercegovinu izlaznost će biti neki 40% i tu su prošle izbore HDZ dobio 50 do 55 % glasova…Znači na ukupan broj stanovnika evo npr Široki HDZ dobio 5 tisuća glasova što je ni 20% na ukupan broj birača s pravom glasa…Znači HDZ treba bit sretan s malom izlaznošću jer samo tako mogu dobit izbore…Njihovi koji im daju glas iziđu skoro svi na izbore i to je to,velika većina koja ne izlazi na izbore nije za njih…

  7
  11
  • Zato što Komšić nije TVOJ sunarodnjak
   Zato što Komšić tvrdi da je Herceg Bosna zločinačka tvorevina
   Zato što Komšić će tebe predstavljati u svijetu
   Je li ti dosta?

   Ako ti se Čović ne sviđa,imaš svoje pravo
   Ali koji su drugi?
   Zelenika? Ima 10% šanse,iza nje slaba stranka,stranka onih koji se nisu snašli u originalnom HDZ-u

   To vam je realnost,ili Čović ili čovjek koji vas smatra zločincima.

   10
   3
   • Čović je oduvijek bio i ostao kominista, Jugoslaven i protivnik Herceg-bosne. Po čemu je on bolji od Komšića za hrvatski narod?

    3
    3
 • Mislimani ti biraju člana,da!
  Manjina Hrvata ti NAMEĆE Čovića i HDZ???

  Tupane jedan, Muslimani ti mogu preglasati koga god ti ovdje želiš pa bio on izHDZ,90tke,HSP,Zvona,NLOa koga god!!

  I te alternative nisu dale kandidate što znači da su svjesni što će biti ako Komšić pobijedi.
  Jedino 90tka koja gubi članove godišnje više nego što HDZ dobiva, vjerojatno svoje zadnje izbore kao ikakva stranka ponidila Dijanu. O
  ni si nakon ovog poraza vjerojatno spali na razinu HSPa

  Eto neka tih alternativa,ali ne možeš očekivati neki rezultat od stranke sa 100 članova i stranke HDZove veličine!

  Neizlaznost znači da ti je svejedno i da daješ podršku izboru onih koji IZIĐU.
  IZAŠAO TI ILI NE NETKO ĆE SE IZABRATI!
  DA 95% ne izađe ovih 5% bi imalo pravo vladati

  Jesu ti poznate osnove politike? Imaš više od 8 razreda škole?

  Znači ne smeta ti što če Komšić koji veze nema s našim narodom i koji je aktivno radio kontra njega,će u međunarodnim govorima i odnosima s drugim državama iznosuti svoja stajališta o nama fašistima ratnim zločincima

  I sve to dok Bošnjaci koje također Bakira mogu isto tako kao ti Čovića kriviti za svoje siromaštvo i iseljavanje opet će dati podršku SDA. Od koga češ onda tražiti pomoć u svijetu kada svijet vidi i sluša,što se njih tiče,NAŠEG Hrvata Komšića

  Zar će tako ratnički Hrvatski narod pasti pod Osmanlije? Iz inata Čoviću? Bezvoljnošću?

  Ako hoćeš da ti pojednostavim,ako baš ne voliš Čovića neka ti je on NULA ali Komšić je žestoki MINUS za Hrvate

  10
  6
 • oligarhijski kapital utemeljen na pljački združen s nacionalnim političkim elitama ima potpunu vlast!

  narodski rečeno: HDZ !
  REZULTAT VIDITE SVAKODNEVNO

  2
  3
 • Upustili ste se opet u rasoravu i svađu što muslimanima i odgovara.Mene užasno živčira jedna stvar.Što mom djetetu netko nameće i bira nekoga koga ne cjene i ne vole ni u kući jer je po njima nevjernik i kao stalno vode računa o nama i govire HDZ vam je ovaki Čović nam je onaki.Da nisu idealni ni meni se ne dopadaju baš u dosta stvari ali zar će nam biti bolji pijanica i izrod.Opet mi je lakše trpit nape nego ove krvožedne koje bu da nam nature jer on osim rakije ne voli ni svoju Suadu kako li mu se već zove “hanuma”..Nemojte vi za nas Hrvate brinuti..brinite se vi ta sebe i te Arape gore puno vam ih sarajevo a o ilidži da i ne givirim.iššš

  2
  4
 • Opet nam kradezenjci nameću “izbor manjeg zla”, a izbor bilo kakvog zla je zlo po sebi, pa zašto da biramo zlo. Kakva je razlika imati na stolu za ručak 100 grama gov.ana ili 2 kila gov.ana, isto je jer nam se za ručak servira gov.no i koje god izaberemo nećemo ga pojesti. Zašto se ne okrenemo za drugi stol i izaberemo puru i lučinicu, raštiku, jer o janjetini i teletini možemo samo sanjati? Zašto nam se uporno prikazuje kradezenjarska politika o izboru gov.ana kao o jedinom mogućem izboru, pa eto da biramo tanjur sa manje gov.ana. Možda je bolje izabrati tanjur/pijat sa više gov.ana i njima nagnjojiti vrt u kojemu možemo nešto uzgojiti. Dario Kordić je poručio Hrvatima BiH, parafraziram, nemojte birati manje zlo, nemojte birati nikakvo zlo, birajte samo dobro i Bog će vam dati dobro. Vidimo na HTV kako nam drug Gago Dragan Čović poruke šalje preko svoje miljenice Elizabete Gojan. Znate obaj hercegovački djevojački inat: “Pa da si zadnji momak na svijetu, ja te neću.”

  7
  4
 • Daj molim te mani me se ti jeftini spinova i demagogije…Imao je tvoj Čović
  prilku i svi znamo kako je je iskoristio….Zar ti misliš da ljudi padaju na te fore,ili ovo da netko vjeruje da šaranje Čovića u Mostaru su radili Muslimani…Običnim Hrvatima je isto jel im član Čović,Komšić ,zašto?Zato jer je pod Čovićem obični Hrvat čovjek nebitan osim kao glas za izbore,bitni su samo uhljebi umreženi u sve strukture koje kontroliraju…Gore je nego u Sj.Koreji glede kontrole i svega…Ti ćeš mi govorit tupane ,poklopi se ušima i nastavi pričat svoje nebuloze bakicama po selu….Meni je Komšić isto zlo ko i Čović,al kas spominješ kako nije Hrvat…Kako je onda veli Hrvat dobročinitelj koji se potpisivao čirilicom,gađao svojevremeno buseve HDZ a ranih devedesetih ,,Jugosloven po opredjeljenosti nekad prije….I za kraj kakve Osmajlije,pa tvoji idoli su na vlasti zastupali hrvatski narod,i vidili smo kako su ga zastupali…Mnogi ljudi kao i sam ću izići prekrižit sve jer ne želim da mi mašinerija zna se čija ukrade glas…A tvoj idol će vidit porazno stanje koliko ima malu podršku od ukupnog broja Hrvata s pravom glasa neće dobit više od 20 %…A jednog dana kad narodu prekipi završit će kao i prijatelj mu Dodik,jer ono sinoć je početak kraja tiranije Dodiga …A sad politika pozdrav,ti požuri prikupi još koji glas za “dobročinitelja”….

  7
  6
  • OK,čestitam ti onda kada Čović izgubi
   Za nagradu imaš 4 godine vijesti gdje TVOJ Hrvat Komšić hoda po svijetu ja tvoj račun i govori o fašistima i zločincima Herceg Bosne
   Kad narodu prekipi? Pa eno vam izbora stranaka koliko hoćete…
   Što nemaju članstva,tko im je tu kriv? HDZ? Otima im članove?

   Zašto Zvona i HRS nisu dale kandidata?
   Jer su pošteni i znaju što je na kocki!
   Biraj sve samo ne Komšića za predsjednika!

   Križaj ti i svojima pajdama u birtiji pričaj kako si prekrižio paneka tih 5 budala s tobom govore kakva si ti ljudina

   7
   4
  • Jebao te idol u tu malu pamet!
   Ko ti se nudi!
   Zelenika iz slabe stranke i to je to!
   Ko je njima kriv što su se upropastili. A tebi zinule oči o Čovićevu porazu!
   Pa gubio je već 2 puta HDZ od Komšića! I u nas u Županiji pa toliko o nedodirljivom HDZu
   I šta si dobio tada!
   A Bošnjaci! S njima dijeliš Federaciju…
   Kad će SDA ko Dodiku biti?! U njih sve mirno,još rade komtra nas a ti i takvi bi im još pridodali Komšića TREĆI PUT!!!

   8
   2
 • Tko god se nudio ja bi mu dao priliku osim Čoviću koji apsolutno ništa nije učinio od prošlog mandata od obećanog….Prema tome ničim baš ničim nije zavrjedio da dobije ponovo mandat….A i ako pobjedi dobit će puno manje glasova nego prošle izbore…Samo reci jedan argument zašto bi netko dao glas Čoviću nakon mandata u kojem ništa nije učinio od obećanog za hrvatski narod…

  4
  4
  • Zato što živiš tamo gdje ti je izbor on ili Komšić koji je otvoreno protiv nas. Bar oni što imaju rwalne šanse .
   Čović neće govoriti o zločinačkoj Herceg Bosni ni o nama ratnim zločincoma,fašistima,zato što tž e Komšić pobijedio zadnji put sa 300 a nas Hrvata birača ima 250 tisuća
   Zato što Komšić podržava Bošnjake koji tuže RH za ratne zločine
   Zato što su Bošnjaci i dalje uz svoj SDA a što je SDA napravio za njih?! Isto je i njima

   Čović ništa nije učinio? Tko je gurau u EU i zašto već da on.. a ostalo što se može učiniti ako imaš Vladu a svojih 12 zastupnika svega. Koja bitna reforma može tako proći?
   Misliš da ne bi enitet odmah da je mogao? Zar bi ga kaznili jer je ispunio obećanje?Dobio bi teritorij gdje mu nema nitko ni blizu ni 90tka ni ostali

   Nema nam druge već uporno biti tvrdi protiv ovakve BiH. Moramo uporno po svome

   4
   1
 • Otisla su mi djeca, radi nepotizma i nemorala kojeg provode stranke. Ne mogu naci posao, jer nisu dio politickih skupina. Svi mi znamo da nije lako otici. I zasto bih dao glas onome koji me raskucio, obitelj mi rasporio? I ja sam na privremenom radu vanka, supruga me ceka, ubi je tuga, a svi smo visoko obrazovani ljudi. A zelim zivjeti ovdje. Tko mi je to napravio? Zna se! I ljut sam i tuzan, jer sam branio ovu drzavu, borio se i prezivio. Nadao se boljem, ali boljeg nece biti. Sta mi znaci Komsic ili Covic u Predsjednistvu? Znaju se njihove ovlasti, dobiju imunitet, sve smo vidjeli. Treba gledati tko ce u Parlamentima i Skupstinama sjediti. Oni nam kroje zivot. Niti je Komsic napravio nesto za Hercegovinu dok je bio u BiH Predsjednistvu, niti je Covicu bitno sta se s Hercegovinom i nama desava dok je u Predsjednistvu. Mi smo ostavljeni da se snalazimo sami. Sto se desava s ljudima iz Feala? Brine li to nase politicare? Uzmi stvar u svoje ruke i vanka se bori. A glasat cu prema instiktu, a ne nacionalnom naboju!

  5
  4

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.