Zakoni koji će omogućiti uspostavu hrvatskog tv kanala uskoro u proceduri

Nacrti više zakona koji bi trebali omogućiti uspostavu RTV kanala na hrvatskome jeziku već bi se sljedećih dana trebali uputiti u parlamentarnu proceduru na temelju elaborata koji je izrađen, a kojim je istaknuto da postoji opravdanje za ovakav potez. Donošenje ovoga zakona bit će i najznačajniji test postoji li politička spremnost da se Hrvati priznaju kao konstitutivan narod i da se prava ovoga naroda realiziraju kroz konkretna pitanja, a ne samo u razini teorije, piše danas Večernji list.

Tako su unutar Ministarstva prometa i veza BiH izrađena tri teksta koja trebaju dodatnu doradu budući da je radna skupina koja je izradila elaborat, a onda i nacrt triju zakona navela nekoliko stvari koje će se mijenjati, najavio je ministar Rudo Vidović. Radi se o izmjenama Zakona o javnom RTV sustavu u kojemu se umjesto tri moraju navesti četiri servisa, jednako tako potrebno je mijenjati i Zakon o RTV servisu. Od vremena kada su pripremljene izmjene zakona, odnosno izrađen elaborat, krenulo se aktivnije u proces digitalizacije, što u tehničkome smislu otvara mogućnosti uspostave više RTV kanala na nacionalnoj razini, a što, uz ostalo, podrazumijeva i uspostavu hrvatskog RTV kanala. Uz izmjene tehničkih uvjeta između rješenja analognog i digitalnog emitiranja, doći će zasigurno do promjene prijedloga da sjedište RTV kanala na hrvatskome jeziku bude u Međugorju! Tako, naime, stoji u sada službenome prijedlogu radne skupine.

Navodno je razlog da radna skupina predloži Međugorje za to bila jer je tada postojao odgovarajući prostor za izgradnju RTV kanala na hrvatskome jeziku. “Jedino je logično da sjedište RTV kanala na hrvatskome jeziku bude u Mostaru. Kada se steknu zakonske pretpostavke za to, bit će i riješen prostor za to. Međutim, u svakom slučaju sjedište treba biti u Mostaru”, dodao je za ‘Večernjak’ Vidović. To će se naći prečišćenom nacrtu izmjena zakona koji će biti upućeni u parlamentarnu proceduru. Zanimljivo je i kako je radna skupina za naziv budućeg RTV kanala na hrvatskome jeziku odredila BiHeuvizija. Za sada se ne zna hoće li ovaj prijedlog doživjeti promjenu kada dođe u parlament u obliku nacrta zakona. 
Vidović smatra da uspostava RTV kanala na hrvatskome jeziku ima višestruke pozitivne učinke za BiH.
“Ovo ne ide na štetu bilo koga, a Hrvatima ide u korist i ne vjerujem da bilo tko može biti protiv toga”, rekao je Vidović. Prema njegovim riječima, ustroj RTV kanala na hrvatskome jeziku doveo bi do snažnije integracije bh. društva i triju naroda.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.