Zakon o pravima branitelja ima punu podršku koordinacija boračkih organizacija

Ministar Salko Bukvarević održao je radni sastanak s predstavnicima koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a u sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na početku sastanka nazočni su odali počast nedužno ubijenim civilima u Ahmićima i Trusini, nakon čega je otvorena rasprava o aktualnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite, s posebnim naglaskom na usaglašeni tekst Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji.

S tim u vezi predstavnici boračkih organizacija su iskazali zahvalnost ministru Bukvareviću koji je bio predsjednik Radne grupe koju je formirala Vlada FBiH u cilju donošenja realnog i provodivog zakonskog rješenja za tu boračku kategoriju, naglasivši izuzetan doprinos resornog ministra u radu Grupe i donošenju Zakona.

Zaključak svih prisutnih je da predloženi i usaglašeni tekst Zakona koji je u daljnju proceduru uputila Radna grupa ima punu podršku koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a te da je to pitanje trenutno prioritet u rješavanju u oblasti boračko-invalidske zaštite, s obzirom na to da demobilizirani branitelji od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje.

Jedan od zaključaka sastanka je i prijedlog za povećanje isplatnog koeficijenta za osobne i obiteljske invalidnine za 2019. godinu za jedan posto, a da od 01. siječnja 2020. godine isplatni koeficijent bude 1,0 što je i maksimalan iznos.

Federalno ministarstvo će preostali dio sredstava usmjeriti na isplatu retroaktivnih naknada za sve kategorije, ratne vojne invalide, porodice šehida i poginulih branitelja i dobitnike ratnih priznanja, priopćeno je iz Kabineta ministra.

(Fena)


4 komentara

  • Kakvi dobitnici ratni ordenja, koji pleteri, dililo se po birtijam, sve same Mehe Trbonje, sve to triba ukinit, jeli tako

  • Ma koga predstavljaju ovi koji su ko fol suglasni? Pa među njihovom populacijom nema niti jednoga koji traži svoja prava. Opet se politika ogrnula uhljebima partije koja bi docirala nezbrinutima, zaboravljenima i onima koji se “nisu snašli”, koji nisu kupili lažne invalidnine, koji nisu kupili činove i ordenja, koji nisu kupili povlaštene mirovine i ovim činom bi partija htjela staviti veo zaborava, ali neće ići. Borački dodatak za sve koji su bili u borbenom sektoru, ili…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.