Zakon o državnoj službi FBiH ide na Ustavni sud – Jabuka.tv

Zakon o državnoj službi FBiH ide na Ustavni sud

Dom naroda Federacije BiH

Dom naroda Federalnog parlamenta s 30 glasova ”za”, jednim suzdržanim i 20 ”protiv”, u petak je usvojio na izvanrednoj sjednici Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH.

Nakon izjašnjavanja u cijelosti, izvršeno je glasovanje po klubovima. Klub Bošnjaka podržao je zakon s 14 glasova ”za” i tri protiv, Klub Hrvata s 14 ”za” i jednim suzdržanim, a Klub Srba nije odobrio zakon s dva glasa ”za” i deset protiv.

”Budući da zakon nije dobio potreban broj glasova izaslanika Kluba srpskog naroda, zakon će ići na ocjenu Ustavnom sudu FBiH” kazala je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Sjednici je nazočio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je u izjavi za Fenu izrazio potrebu da država mora tražiti zakonska rješenja za evidentne probleme u zemlji, smatrajući da je evidentno to da državna služba ne funkcionira na najbolji način i da su građani nezadovoljni odnosom državnih službenika prema njima kada trebaju tražiti rješenja svojih problema u Federaciji.

”Taj odnos treba promijeniti. Ono što je Vlada predložila možda ne sadržava sve najbolje odredbe koje je moguće u ovom trenutku napraviti. S druge strane ni jedan zakonski akt nije za sva vremena, uvijek se može dorađivati i prilagođavati potrebama trenutne situacije”, kazao je Čavara.

Uvjeren je da treba raditi na reformama i promjenama u smislu da Federacija dobije što kvalitetniju javnu upravu.

Zakonom je predviđeno da rukovoditelji samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovoditelji federalnih uprava i organizacija i rukovoditelji stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni će biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

”Ne znači da ukoliko se mijenja način imenovanja osoba da će sve osobe biti zamijenjene. Oni koji su kvalitetni svakom trebaju, jer svaki poslodavac želi sposobnog radnika pa ne vidim razloga da se govori o brojkama svih onih koji sada obnašaju dužnost da će biti zamijenjeni novima”, rekao je Čavara.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati i to u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Na ovaj način nastoji se povećati ekspeditivnost državne službe u izvršavanju radnih zadataka, u skladu s Reformskom agendom za BiH za razdoblje od 2015. do 2018. godine.

Tijekom rasprave Tomislav Martinović izrazio je zadovoljstvo što većina izaslanika u Klubu Hrvata podržava izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH, koje su donesene u cilju reorganizacije javne uprave.

”Ista zakonska rješenja postoje i u zemljama Europske unije što se tiče rukovodećih državnih službenika”, rekao je izaslanik Kluba Bošnjaka Admir Hadžipašić.

Smatra da je Vlada FBiH trebala imati malo više osjećaja za amandmane s obzirom da nije prihvatila ni desetine amandmana koje su uložili izaslanici Doma naroda.

Predsjedavajući Kluba Srba Slaviša Šućur navodeći da je klub usmeno zahtjevao da se o proceduri odlučuje po mehanizmu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tražio je od tajnika Doma Izmira Hadžiabdića tumačenje hitne procedure, koju je predložila Vlada FBiH.

”Ako u samom postupku utvrđivanja hitnosti jedan od klubova ne da većinsku podršku, da bi tu proceduru trebalo zaustaviti i tražiti od Ustavnog suda da se izjasni po tom pitanju”, kazao je Šućur.

Hadžiabdić je mišljenja da se ne može samo na proceduru donošenja zakona pozvati na vitalni nacionalni, govoreći da ne vidi razlog što Klub Srba nije podnio pisani zahtjev.

”Ustavni sud će svakako, zbog stenograma sa sjednice koji potvrđuje da je podnesen usmeni zahtjev Kluba Srba, odlučivati o proceduri, ali i o zakonu”, istaknuo je izaslanik Kluba Srba Nikola Simić.

Usvajanjem u oba doma Federalnog parlamenta izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH izvršit će se njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu i Zakonom o organizaciji tijela uprave u FBiH.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.