Zadranin zazidao susjede: Ne pušta ih iz dvorišta, moraju preskakati zid

Zadarska peteročlana obitelj Mišković, podstanari u četvrti Crvene kuće, zatočena je u svom dvorištu. Jedini izlaz im je preskakanje visokog, nedavno podignutog zida.

Vlasnik kuće, koja je u ratu porušena i kasnije obnovljena, živi u Srbiji. Puno je problema sa susjedima i prolazom do ceste, a sve je eskaliralo prije tjedan dana. Susjedna parcela, na kojoj je nekad bila kuća, donedavno je za njih bila prolaz. Vlasnik, Srbin kojem je kuća u ratu srušena, kaže Merica Mišković, nije dobio rješenje o obnovi, pišu 24sata.

Drugi susjed je na dijelu terena koji je bio namijenjen za put odavno sagradio vanjski kamin i zagradio svoje dvorište. Susjed iz Njemačke prije nekoliko dana dao je sagraditi zid, koji je kuću u kojoj žive Miškovići doslovno stavio u bezizlazan položaj.

Peteročlana obitelj Mišković od tada prelazi visoki zid preko cigli koje su sami naslagali i s jedne i s druge strane. Najteže je Merici (35), koja godinama radi kao sobarica.

“Imam problema s ozljedom kralježnice i zato sam sad na bolovanju. Prelaziti ovaj zid svaki put mi je rizik, boli me i kralježnica, ali i duša što smo ovako prisiljeni izlaziti iz kuće. Idem sad na terapije, a najmlađi sin nam je lani slomio nogu, pa ni za njega ovo sigurno nije dobro”, jada se Merica.

Ona i suprug pokušavali su zamoliti građevinske radnike da ne podižu zid, no nisu naišli na razumijevanje. Ipak, Merica kaže da oni razumiju da im je to posao i da ga moraju napraviti pa im ništa ne zamjeraju.

“Suprug mi se bavi građevinom i baš lani, puno prije nego što smo se uselili u ovu kuću, trebao je dogovoriti sličan posao. Tražili su da sagradi zid i tako jednu kuću odsiječe od puta. Odbio je to, iako se posao u građevini ne bi smio odbijati. Rekao je da to ne može napraviti, okrenuo se i otišao”, priča  Merica.

Meričin suprug Anto (43) kontaktirao je i Policijsku postaju u Zadru, čiji su službenici sastavili zapisnik. Ročište im je zakazano 30. studenog, a uskoro očekuje i vještake koji bi trebali izaći na teren i utvrditi činjenice.

“Kucali smo na mnoga vrata i očekujemo pravdu jer zakon kaže da puta mora biti, to je tzv. pravilo nužnog puta, koje kaže da nijedna kuća ne smije biti zakinuta za izlaz”, kaže Merica. Stariji sinovi Donato (18) i Renato (20), dok se gradio zid, nisu znali što bi učinili.

“Rekli su mi: ‘Vidi, mama, što nam rade’. Ja nisam znala što im reći. Najmlađi, Mateo (12) imao je noćne more. Nadam se da će se sve ovo riješiti uskoro i da ćemo do Nove godine moći normalno izlaziti iz kuće jer ovo stvarno nije za ljude. Dva sina nam po mraku dolaze iz popodnevne smjene u školi, a vjerujte mi, ovo ni po danu nije sigurno.”

Kuća u kojoj žive Miškovići napravljena je 1978. godine, a danas je jedina koja nema izlaz na put, odnosno cestu na adresi Krbavski prilaz bb. Na parceli do nje samo jedva vidljiv dio temelja u tlu daje naslutiti da je tamo nekad bila kuća. U blizini Miškovića sagrađene su nove zgrade, a kuća u cigli kao da je stala u vremenu i prostoru.

“Znamo da su tu bile neke susjedske razmirice i razne stvari, ali to nas uopće ne zanima. Niti smo mi u tome sudjelovali niti smo krivi. Ja ovo nikad ne bih nikome napravila. To je stvarno izvan svake pameti. Pa ostavila bih barem pola metra da ljudi mogu proći, a sve ostalo nek se rješava. Jedino što mi želimo je normalno izlaziti iz kuće i vraćati se u nju, a ne da nam to svaki put predstavlja stres”, kaže rezignirana Merica Mišković, koja se ipak nada da će se cijela stvar što prije riješiti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.