Zabrinjavajuće: Mladi na TikToku hvale se ludom vožnjom

TikTok se nerijetko označava kao platforma mladih uzevši u obzir dob onih koji je najviše koriste, međutim, istovremeno je i poprište trendova koji potiču posebno opasne radnje i izazove, a kojima se mladi isto toliko često hvale, ne razmišljajući o posljedicama.

Iako društvenu mrežu TikTok koriste sve generacije, najčešće se smatra platformom mladih uz najveći postotak korisnika u dobi od 10 do 19 godina. Međutim, sadržaji koje nudi istovremeno mogu biti veoma opasni posebno za one koji pripadaju ovoj dobnoj skupini.

Primjeri snimanja suludo brze vožnje kroz gradske jezgre, okušavanja u izazovima koji mogu dovesti do ozbiljnijih ozlijeda, ali i smrti nerijetko se mogu vidjeti među snimcima koje objavljuju korisnici.

Najsvježiji primjer dolazi iz Cazina, gdje se mladić “hvalio” driftanjem kroz centar grada na svom profilu na ovoj mreži.

@_nukii__ zna se koje zakon’🤯#foryou #viral #tiktok #trend #mercedes #cazin #drift ♬ Omadjijala – Devito & Relja

Ilegalno ulično driftanje, naznačeno je u samom opisu profila, zbog čega se postavlja pitanje što mlade tjera da se hvale nedozvoljenim radnjama.

Psiholog Čedomir Novaković svojevremeno je za Klix.ba govorio o nagonima koji pojedinca tjeraju da izađe u javnost “makar i glupošću”.

Sve što je na društvenim mrežama je vrsta javnosti koju prati određena doza popularnosti. Ljudi su protiv anonimnosti, tj. potpune nepoznatosti ili sklonjenosti u nekom ugli. Društvene mreže im omogućavaju da nešto ispune, bez obzira na to je li to nešto pametno, korisno ili progresivno. Slobodno mogu reći da je to neka vrsta osobne potrebe pojedinca da izađe u javnost, makar i glupošću, kazao je Novaković.

Pored onih nedozvoljenih, u trendu su nerijetko i prilično bizarni izazovi. Blackout izazov zabrinuo je roditelje prošle godine, a od korisnika se traži da zadrže dah dok ne izgube svijest.

Još jedan od iznimno opasnih izazova koji je bio “u trendingu” aplikacije jeste konzumiranje velike doze Benadryla, antialergijskog lijeka, kako bi izazvao halucinacije. Iako vas tablete obično samo uspavaju, kada se uzimaju u dovoljno velikim dozama, mogu biti smrtonosne.

Ovakvi trendovi zabrinjavali su roditelje tinejdžera, ali i nešto starijih, zbog čega je mreža bila obilježena opasnim izazovima – iako zaposlenici platforme nastoje istaknuti da su takve stvari zabranjene pravilima korištenja.

Govoreći o zaštiti online korisnika zbog iznimno opasnih trendova glasnogovornik TikToka za Sky News je rekao:

Naše smjernice zajednice jasno pokazuju kakav sadržaj nije prihvatljiv na našoj platformi, a to uključuje sadržaj koji potiče, promiče ili veliča opasno ponašanje koje bi moglo dovesti do ozlijeda.

Međutim, usprkos ovakvim navodima platforma je bila poprište niza kontroverznih izazova i trendova koji su bili fokusirani na mlade ljude, a istovremeno i izuzetno opasni.

Psiholog Novaković pojasnio je da se odluka o načinu kontroliranja i ograničavanja upotrebe društvenih mreža ostavlja roditeljima, a oni, koliko god htjeli kontrolirati svoju djecu kada je riječ o mrežama i medijima, to ipak ne mogu. 

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.