Zabranu pušenja na radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika u FBiH

Više od 50 posto ispitanika u Federaciji BiH smatra da bi sveobuhvatan zakon o kontroli duhana doveo do značajnoga poboljšanja kvalitete života, pokazalo je istraživanje koje je u okviru Socio-ekonomske analize utjecaja predloženoga federalnoga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih proizvoda za pušenje uradilo Udruženje “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) uz podršku Ekonomskoga instituta u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH 16. veljače utvrdila je Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ovoj odluci doprinijela je i kampanja “Smeta mi” ,koju je realiziralo Udruženje PROI u okviru projekta “Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana”, financiranoga od Europske unije.

Cilj kampanje bio je povećanje svijesti, kako među građanima tako i među donositeljima odluka, kao i ojačavanja funkcionalnih i koordiniranih mehanizama zaštite od razarujućih zdravstvenih, društvenih, ekoloških i ekonomskih posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu.

– Tijekom prve godine kampanje uspjeli smo doći do velikoga broja građana i prikupiti podršku od njih. Sada je vrijeme da svi zajedno kucamo na vrata parlamentarcima i idemo korak dalje – izjavila je za Fenu Arijana Knežević, menadžerica za komunikacije Udruženja PROI.

Istraživanjem su dobiveni važni podaci kada je u pitanju zagađenje zraka u ugostiteljskim objektima u kojima je dozvoljeno pušenje, stavovi ugostiteljskih radnika o pitanju izloženosti duhanskom dimu i popratnih zdravstvenih problema, stavovi javnosti u vezi sa specifičnim odredbama novoga zakona, kako među pušačima tako i među nepušačima, te marketinške taktike duhanske industrije koje direktno ciljaju djecu školskoga uzrasta.

Podaci iz Socio-ekonomske analize utjecaja predloženoga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih proizvoda za pušenje govore da je od 1.310 ispitanika u FBiH 51 posto nepušača i 49 posto pušača.

Rezultati kampanje govore i to da su troškovi domaćinstava veliki. U 50 posto domaćinstava tjedno se ispuši više od sedam kutija cigareta, dok je u 50 posto domaćinstava više od jednoga pušača.

Oko 95,8 milijuna KM procijenjeni su ukupni mjesečni troškovi domaćinstava za cigarete. Godišnji prosječni troškovi domaćinstava FBiH za kupovinu cigareta iznose 1,150 milijardi KM.

Zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika u FBiH. Više od 78 posto anketiranih prepoznaje važnost donošenja sveobuhvatnoga zakona o kontroli duhana radi ubrzanja procesa euroatlantskih integracija.

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje radi zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, a ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Za kršenje ili neprovedbu ovoga zakona, predviđene su kazne od 250 do 15.000 KM.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.