Zabranjen uvoz peradi iz Bugarske i Italije u BiH

Ured za veterinarstvo BiH objavio je uputu o zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa ptičje gripe u Bosnu i Hercegovinu. U uputi je navedeno kako je zbog ptičje gripe uvoz u BiH i prijevoz preko teritorija BiH zabranjen za živu perad, bezgrebenke (kivi, emu, nandu i noj), uzgojenu i divlju pernatu divljač, uključujući i ptice u pratnji njihovih vlasnika (kućni ljubimci), piše Večernji list BiH.

Također, zabranjen je uvoz i prijevoz rasplodnih i konzumnih jaja, sjemena peradi i pernate divljači, svježeg i zamrznutoga mesa peradi, proizvoda od mesa peradi i pernate divljači, proizvoda životinjskog podrijetla od ptica namijenjenih prehrani životinja, za industrijsku upotrebu ili upotrebu u poljoprivredi i drugo. Zabrana se odnosi na proizvode i životnije podrijetlom iz provincije Dobrič u Bugarskoj i provincija Bergamo, Brescia, Cremona, Ferrara, Mantova, Oadova, Sondrio, Verona i Vicenza u Italiji.

Uz navedeno, zabranjuje se uvoz pošiljki koje potječu iz drugih država ako se prije ulaska na teritorij BiH prevoze preko navedenih područja. Zabrana se ne odnosi na hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa peradi, odnosno trajne konzerve, proizvode od jaja koja su prije ili tijekom proizvodnje podvrgnuta toplinskoj obradi sušenja u proizvodnji jaja u prahu i slično. Ova uputa stupila je na snagu danom donošenja, točnije 24. listopada, i vrijedi do donošenja odgovarajuće odluke Vijeća ministara BiH, odnosno do njezina stavljanja izvan snage posebnom odlukom zbog prestanka opasnosti od unosa u BiH ptičje gripe.

Na području četiriju okruga u Bugarskoj otkrivena su žarišta ptičje gripe, priopćeno je iz Bugarske agencije za sigurnost hrane. Ptičja gripa registrirana je na području Dobričke, Hskovske, Slivenske i Jambolske administrativne oblasti.

Posljednje žarište bilo je u peradarskom objektu za uzgoj pataka u selu Zimnica, u općini Straldzha, gdje je uništeno gotovo 8000 ptica, a kako bi se spriječilo širenje bolesti, uklonjene su životinje i u neposrednoj blizini, prenose bugarski mediji. Prvo žarište ptičje gripe u Bugarskoj registrirano je u selu Stefanovo, u općini Dobrič, sredinom listopada na farmi za uzgoj pataka. Bugarska agencija za sigurnost hrane priopćila je kako poduzima mjere na sprečavanju širenja ptičje gripe, uključujući i uništavanje životinja u žarištu, kao i u zoni od tri kilometara od mjesta gdje se je pojavila ptičja gripa.

Od agresivnog virusa ptičje gripe H7N9 diljem svijeta umrlo je oko 1600 ljudi. Za sada se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka, pa opasnost uglavnom vreba prilikom kontakta s oboljelim životinjama. Situacija bi se, međutim, mogla ubrzo promijeniti – znanstvenici sveučilišta Tokio i Wisconsin-Madison istraživali su novu varijantu virusa i došli da uznemirujućih saznanja.

Virus, koji je početkom 2017. prouzročio smrt kineskoga pacijenta, visoko je patogen, što znači da je znatno agresivniji od dosadašnje varijante H7N9, pišu znanstvenici u stručnom časopisu “Cell Host & Microbe”.

(www.jabuka.tv) 


3 komentara

  • Pa kako vam more past na pamet uvoziti jaja iz bugarske?????? A tek italije???? Zato su nase domacice nezaposlene a tek muski pogotovo!!!! Onolike stare kuce prazne, malo ograde i eto kokosinjca! Jos pivca…,, i eto jaja! Sace mnogi rec : luce pleti, sto nisi ti drzala… bla.. bla… bla! Aaa meni svedno!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.