Zabranjen uvoz dječijih lutaka iz Kine i naređeno njihovo uništavanje

Sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) na mjestu carinjenja Tuzla je 22. studenog, u tijeku redovnog pregleda pri uvozu, naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječjih igrački-seta lutki pod nazivom “Camaner Fashion Style“, porijeklom iz Kine.

Prema dostavljenim nalazima iz prvog analitičkog izvještaja, a nakon kemijske analize 6. prosinca, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) s liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih čl. 3. Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj: 04/10).

Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje kako se kontrolirana pošiljka, koja zbog razine štetnih materija, odnosno povećanog sadržaja di(2-etilheksil) ftalata (DEHP) ne ispunjava propisane paramente kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, kao takva ne može uvesti niti staviti u promet u skladu s čl. 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe („Službeni glasnik RBiH“ broj: 2/92, 13/94).

Shodno navedenom, zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 180 dječjih igračaka – seta lutki pod nazivom “Fashion Style” i, istovremeno, naređeno njeno uništavanje, priopćeno je iz FUZIP-a.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.