Zabrana izvoza peleta uskoro će biti ukinuta

Novoformirana vlast u BiH uskoro će odobriti izvoz peleta, dok će zabrana izvoza trupaca ostati na snazi.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH spremilo je odluku kojom se to definira, a koju treba potvrditi Vijeće ministara BiH.

Nakon usvajanja ona će biti na snazi do kraja svibnja ove godine.

Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka roka njenog važenja, u slučaju ispunjenosti ciljeva njenog donošenja, stoji u prijedlogu odluke.

Goran Ivanović iz Asocijacije certificiranih proizvođača peleta vijest o ukidanju zabrane za izvoz peleta ocjenjuje kao dobru, ali zakašnjelu.

Odluka je kasno stigla. Mi već dva mjeseca nemamo nikakvu prodaju na domaćem tržištu, a struja i sirovina nam je poskupjela, tako da je neisplativo prodavati po ograničenim cijenama. Tvrtke su dovedene do ruba propasti, kaže Ivanović za Nezavisne novine.

On kaže da su zabranom izvoza u tešku situaciju dovedeni i njihovi stalni kupci u inozemstvu.

Imamo narudžbe i primljene avanse iz prošle godine i tu ćemo pokušati ispregovarati da im ne vraćamo novac već da im isporučimo pelet, rekao je Ivanović.

Zaključio je da je proizvođačima nanesena ogromna šteta, zbog čega bi trebali razmisliti o tužbama.

Tajink Udruge šumarstva i prerade drveta u Gospodarskoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je za Kapital da bi bilo dobro da se ovaj prijedlog što prije usvoji navodeći da su proizvođači peleta bili neopravdano zakinuti za prihode iz izvoza.

Zabranom su najviše bili pogođeni proizvođači peleta iz RS-a koji proizvode puno više nego što je potrebno našem tržištu, a nije im dozvoljeno to izvoziti, a ogrevu jeste, što je jedan nonsens koji ne postoji nigdje u okruženju. Moglo bi se dosta govoriti o tome kako se Vijeće ministara u prethodnom sazivu ponašalo po ovom pitanju, rekao je Šinik.

Podsjećamo, proizvođači peleta u Republici Srpskoj nedavno su uputili dopis premijeru RS Radovanu Viškoviću u kojem su naveli da je domaće tržište u potpunosti opskrbljeno peletom te će da svako daljnje produženje zabrane izvoza dovesti do uništenja ove industrije u RS.

Podsjećamo, Vlada RS je početkom prosinca prošle godine zatražila od Vijeća ministara BiH da na 60 dana dozvoli izvoz peleta, ali se od tada ništa nije promijenilo i zabrana je i dalje na snazi.

Mjesec dana prije toga Vlada je donijela odluku da do kraja ožujka 2023. ograniči cijenu peleta na 480 KM plus PDV.

Iako je zabrana izvoza donesena kako bi se stabiliziralo domaće tržište i smirilo ”divljanje” cijena, malo tko je osjetio bilo kakve benefite.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Lopovi jedni, ne prodaje se na domacem trzistu jer ste cijenu bezobrazno i neopravdano digli u nebesa. Stavite normalnu cijenu i onda necete moci zadovoljiti ni domace trziste. Sramite se….a tek da placate sjecu suma koliko bi trebalo, pola bi vas zatvorilo isti tren. Nego treba se obogatit u roku od dvi tri godine kako ste i navikli. Trajno vam treba zabraniti izvoz, pa cete vi stavit normalnu cijenu da domaci ljudi mogu kupovati.

  • poslao 4 proizvođača poruku na pik-u da mi treba 1 tona pa kad bude usput…NI JEDAN MI SE NIJE JAVIO!!Trajno im zabraniti govnadi..

  • Šta će ti doprljat kad čeka ukidanje zabrane, nama peleta nema a pišu gluposti, na pik ba, samo cjena po dogovoru kad zovneš vjena 800 km.Mamicu vam …bem, zabrsna trajno a tamanite naše šume. Fuj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.