Zabilježen rekordan broj zrakoplova u letu u istom trenutku

Servis koji prati sve dostupne podatke o zrakoplovima u svijetu, Flightradar24, s vremena na vrijeme zabilježi poneki zanimljivi avijacijski rekord.

Najprometnije razdoblje za civilnu avijaciju obično je ono od lipnja do kolovoza, pada tada ovaj servis bilježi i najveće “gužve” u zračnom prometu. Nakon pandemije i velike obustave letova, nije trebalo dugo da se broj dnevnih letova vrati na prethodno stanje, a odmah po postizanju tog cilja nastavljen je rast broja letova zabilježenih na Flightradaru.

Jedan od rekorda oboren je protekloga petka, 7. lipnja – tog dana, u 14:30 sati po međunarodnom standardnom vremenu (UTC), odnosno u 16:30 po našem ljetnom vremenu, Flightradar24 je u svojoj bazi zabilježio čak 23.158 zrakoplova u letu u istom trenutku, što je najviše ikad, i prvi put da je broj istodobnih letova premašio granicu od 23 tisuće.

Dnevni rekordi također su obarani tijekom ljeta posljednjih godina, a kreću se na razini od nešto preko 260 tisuća letova u 24 sata. S obzirom na to da je jedan rekord “pao” već početkom lipnja, izgledno je da nam slijedi još jedna rekordna ljetna avijacijska sezona.

Svakako, dio porasta broja praćenih letova mora se pripisati i činjenici da sve više malih privatnih zrakoplova koristi ADS-B transpondere i time ulaze u službeno praćenje, ali i tome što Flightradar24 postupno širi svoju pokrivenost svijeta prijemnicima tih signala.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.