Za Veliku Britaniju počinje nova era, Brexit je sada postao stvarnost – Jabuka.tv

Za Veliku Britaniju počinje nova era, Brexit je sada postao stvarnost

Nakon što je sat sinoć otkucao ponoć i svijet ušao u novu 2021. godinu, postalo je i službeno, Velika Britanija više nije član jedinstvenog tržišta Europske unije.

Dugi i teški pregovori koji su trajali više od četiri godine, okončani su u posljednjim danima prosinca, a s 1. siječnja 2021. godine, sve što je potpisano između Velike Britanije i Europske unije službeno je stupilo na snagu, prenosi Klix.ba.

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson, izjavio je kako sada kada je konačno okončan proces izlaska, Velika Britanija ima slobodu.

U 2021. godini, imat ćemo slobodu u svojim rukama i mogućnost da uradimo mnoge stvari drugačije i bolje u odnosu na dosadašnje razdoblje, rekao je Johnson.

Pregovarač u ime Velike Britanije, David Frost, oglasio se na društvenim mrežama i rekao kako je Velika Britanija sada ponovo neovisna država.

Britanija je ponovno postala neovisna država. Sjajna budućnost je ispred nas i napokon možemo napraviti bolju državu za sve njene građane, rekao je Frost.

Za razliku od Johnsona i drugih engleskih dužnosnika, Brexit nije naišao na odobravanje u Škotskoj, a škotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je simboličnu poruku na društvenim mrežama u ponoć.

Europo, Škotska će se vratiti brzo, napisala je Sturgeon.

Prema novim pravilima i ugovorima koji su stupili na snagu 1.siječnja 2021. godine, proizvođači iz Velike Britanije imat će bezcarinski pristup unutarnjem tržištu EU, što znači da neće biti poreza na uvoz robe koja prelazi između Britanije i EU. Pored toga, roba će se puno više kontrolirati na granicama Britanije i EU što podrazumijeva i puno više papirologije i čekanja na granicama.

Građani Velike Britanije koji žele ostati u Europskoj unije više od 90 dana u bilo kojem razdoblju sada će za to razdoblje morati imati odobrenu vizu. Nakon izlaska iz EU, Velika Britanija je izgubila i pristup podacima mnogih zajedničkih europskih institucija kao što su Europol i Eurojust. Također, Boris Johnson, premijer Velike Britanije, najavio je izlazak te zemlje iz europskog studentskog programa razmjene Erasmus.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • komunjare koriste sve za djelovanje i preživljavanje. pa žive od na, pljuju po nama i dalje postoje. uvukli su se kao uljezi i piju krv. koriste sve metode od kamaleon načina, do uzimanja hrvatskih prezimena čak i porađnja djece u Hrvatskoj iako žive u Bosni. sve će uraditi i pronaći taktiku za napakostiti. i ostale stvari. savjetujem da ne gradite ništa sa tim ljudima jer nećete imati miran ni dom ni život. ulizica većih nema. aleluja!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.