Za utorak sazvana konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za utorak (sutra). Osim uručivanja mandata i polaganja zakletve bit će formirane i tri komisije.

Zastupnik DF-a Samer Rešidat potvrdio je za Klix.ba. kako blok lijevih stranaka Demokratska fronta, Naša stranka i Socijaldemokratska partija (SDP), zajedno sa Savezom za bolju budućnost će na sjednici inzistirati i na formiranju rukovodstva tog doma.

DF nije opterećen niti ćemo tražiti da naš član bude u rukovodstvu doma. Važno nam je da rukovodstvo bude iz našeg bloka, rekao je Rešidat.

Prema trenutnom stanju predsjedavajući bi najvjerovatnije trebao biti iz SDP-a, a potpredsjednik Demokratske fronte Samer Rešidat je dodao kako neće pristati da član HDZ-a bude u rukovodstvu doma.

Prva predložena točka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeno je također verificiranje mandata novoizabranim zastupnicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u listopadu održani Opći izbori čije je rezultate potvrdilo Središnje izborno povjerenstvo BiH 8. studenog.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata sudjelovat će u radu Zastupničkog doma u sljedeće četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Sljedeća po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez, sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest zastupnika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo (HDZ1990-HSPBiH-HNL).

Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.