Za Uskrs će se potrošiti od 80 do 150 maraka

Jaja, šunka, sir, pršut, svježe meso ili, pak, pastrva, zasigurno će se naći na popisu namirnica onima koji slave blagdan Uskrsa.

Trgovine su za svoje kupce pripremile brojne akcije tih istih namirnica te snižene i blagdanske cijene raznih potrepština. S obzirom da većina bh. građana ne raspolaže s “viškovima” u svojim novčanicima, bez obzira na potrebu, neće puno potrošiti. Inače, kako nam kaže Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH, za blagdane prosječna četveročlana obitelj potroši 10 do 15 posto više nego inače.

Cijene niske

Uštedjeti na kućnom proračunu s akcijskim cijenama zasigurno se može. Tako, primjerice, trideset komada jaja košta oko pet maraka, a inače se cijena jednog komada jaja u BiH kreće oko 0,30 maraka. Sadašnje cijene su primamljive: kilogram šunke će se platiti manje od pet maraka, sir edamer oko 6,50 maraka, pršut oko 17 maraka, kilogram svinjetine oko 7 maraka…

Nisu velike ni cijene namirnica potrebnih za kolače, jer, primjerice, 250 grama margarina sada u pojedinim trgovačkim centrima košta manje od 1 marke. Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena kilograma margarina u veljači 2015. iznosila je 4,20 maraka. Iako je cijena oraha u posljednjih nekoliko godina “paprena” i za kilogram se u trgovinama plaćalo više od 20 maraka, sada su cijene pale.

– Kad su u pitanju blagdani i drugi značajni događaji te obilježavanja u obitelji, iz kućnog proračuna se više troši. Otprilike je to povećanje potrošnje od 10 do 15 posto, naveo je Lakota koji dodaje kako će, prema procjenama, obitelj s četiri člana potrošiti od 80 do 150 maraka više nego što potroše u standardnoj mjesečnoj kupnji.
Dižu kredit

Naš sugovornik kaže da, s obzirom na povećanje cijena i sve veću siromašnost građana, ovolika potrošnja ne bi bila da se kod nas ne njeguje tradicija. Lakota tvrdi da velika većina za blagdane posude novac, podignu manji potrošački kredit ili, pak, dobivaju “novčanu pomoć” iz obitelji iz inozemstva. Njegovo je mišljenje da se, kad je u pitanju kućanstvo, najbolje može uštedjeti kupnjom na mjesečnoj razini i to onom planiranom.

– Ako svakodnevno kupujete neki proizvod, odnosno po potrebi, vi ćete ga, kad prođe mjesec dana, platiti više za 30 posto, rekao je Lakota. On tvrdi kako, inače, od 70 do 80 posto bh. stanovništva svakog dana sve teže živi, a za 15 do 20 posto njih život je sve bolji.

(Dnevni list)

6 komentara

 • Ja ne znam di to ti kupujes, al edamer 6,50 you wish.
  A tek jaja ona smrdljiva iz konzuma fuj.
  Da su i pfening po komadu, ne bih hvala

 • A ŠTA ĆE ONI KOJI NEMAJU NI 80 KM ZAR NIJE SRAMOTA NAŠIH VLASTI PA NISU NI MIROVINU PODJELILI ZA NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN TA KATEGORIJA LJUDI OČITO SVIM SMETA A NE MISLE DA ĆE I VLAST BITI USKORO U TOM KOŠU MOGU PENZIONERI SAMO TUŽNO PROMATRATI KAKO OVI BAHATO TROŠE. JEDINA NADA DA ĆE BOG KAZNITI ONE KOJI NAMJERNO UGROŽAVAJU NEMOĆNE I JADNE.

  • Umirovljenici su kamo kuda sposobniji od mladjih i znaju kako je ne imati ali opet živjeti. Mladi su u tome nesposobni.

 • Nema veze koliko tko potrosi bitno je da je u zdravlju i veselju ,sta vridi nekomu tko ima u izobilju para kad nema sloge u kuci i radosti,sretan uskrs svima

  • Jedini ispravan komentar.
   Nažalost znam o cemu pricam. Kucno maltretiranje je za blagdane a to je dokazano gorje nego obicne dane. Pa bolje ne imati ali punu kucu srece nego imati a ratovati u kuci.

Komentiraj: