Za službena vozila godišnje se izdvoji od 50 do 100 milijuna KM

Za institucije i službenike Bosne i Hercegovine kriza je nepoznat pojam.

Od početka godine, za samo pet mjeseci, potrošili su oko deset milijuna maraka na kupovinu luksuznih službenih automobila, javlja BHRT.

Ni javni dug od 12,7 milijardi maraka, kojim je opterećena Bosna i Hercegovina na kraju prvog kvartala ove godine, nije spriječio dužnosnike da se počaste luksuznim vozilima na teret građana.

Za nabavku službenih vozila svake godine se izdvaja ogroman novac.

Institucije i javne kompanije u BiH godišnje potroše između 50 i 100 milijuna maraka svake godine da kupe u prosjeku više od 500 službenih vozila. Tu podrazumijevamo policijska vozila, vatrogasna, vozila hitne pomoći, ali i limuzine koje političari kupuju sebi, navodi istraživački novinar BIRN-a Semir Mujkić.

Kada je riječ o pojedinačnim iznosima prednjači Predsjedništvo BiH koje za jednu limuzinu izdvaja čak 318 tisuća maraka. Oglasio se kabinet člana Predsjedništva Denisa Bećirovića koji je priopćio da on ne planira kupovinu.

Slijedi ih predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji će za jedno vozilo potrošiti 311 tisuća maraka. Kada se radi o flotnim nabavkama neprikosnoven je MUP Republike Srpske koji će za miliju i 800 tisuća maraka, bez PDV-a, od Porsche leasinga unajmiti 25 vozila, koja za četiri i po godine treba vratiti.

U Vladi Republike Srpske kažu da je uzimanje na leasing povoljnija varijanta od kupovine.

Što se tiče samog voznog parka, to su vozila koja su korištena 10-15 godina. Održavanje je mnogo skuplje nego nabavka novih vozila i mislim da zaista postoji opravdanje za takvo nešto, kaže Vojin Mitrović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Poslovni portal “Capital” godinama prati nabavke automobila u MUP-u Republike Srpske godinama. Ne misle da je leasing isplativ. Mnogo bolje je, kao što sve policije u regiji rade, nabavljati vozila direktno od proizvođača.

Tako dobijete dobro, kvalitetno, specijalizirano vozilo po znatno nižoj cijeni i onda pravite posebne ugovore za njihovo održavanje. Kod nas MUP svake godine nabavlja 10, 20, 50 automobila koji se uporabljuju, troše, ali istovremeno nemate jednu marku kao na primjer čini mi se u Srbiji da je to Peugeot, kazao je Siniša Vukelić iz poslovnog portala “Capital”.

Sama nabavka novih vozila i ne bi bila toliko sporna da se već iz raspisanih tendera ne vidi da se radi o unaprijed dogovorenim poslovima.

Prilikom definiranja tehničkih specifikacija prilikom tenderskih procedura one se postavljaju tako da se točno unaprijed može pretpostaviti koji automobil će biti, a često i od kojeg dobavljača će biti nabavljen. Međutim ono što je posebno sporno, dakle nije to samo kod luksuznih, već čak i kod jeftinijih automobila da se oni tako namještaju da se traži konkretan automobil iako je to zakonom zabranjeno kroz tenderske procedure, ističe Damjan Ožegović iz Transparency International BiH.

Usprkos priči o štednji, rezanju i racionalizaciji troškova, domaći službenici kao da se utrkuju tko će kupiti skuplji i luksuzniji automobil. A zašto i ne bi kada ih ne plaćaju iz svog džepa, a koriste kao vlastite.

Obnova voznog parka: Predsjedništvo BiH kupuje tri nove limuzine

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.