Za potpuno uređenje Borka predviđeno je 461.014,92 eura

Vrelo rijeke Lištice, širokobriješki biser Borak, trebao bi za dvije godine napokon zasjati punim sjajem. Naime, prije tri mjeseca gradonačelnik Kraljević je potpisao govor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1,598.253 eura za projekt “Adriatic Canyoning”, kojim su partneri iz triju zemalja aplicirali u okviru 1. poziva Interreg-IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro, bit će financiran iz pretpristupnih fondova Europske unije. U okviru projekta, za Grad Široki Brijeg predviđeno je 461.014,92 €, od čega je 391.862,68 eura bespovratnih sredstava. U okviru projekta prekogranične suradnje, Grad Široki Brijeg je dobio 391.862,68 eura nepovratnih sredstava te će ukupno u rekonstrukciju parka i šetnice u Borku uložiti 461.014,92 eura.

Glavni cilj ovoga projekta je poboljšanje turističke ponude Grada Širokog Brijega, kao i stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za život samih građana. Rijeka Lištica, koja izvire nedaleko od središta grada, sa svim svojim izvorištima, tokom kroz kanjon i kroz grad stvara jedinstven prirodni ambijent s velikim potencijalom u smislu turističke ponude grada, a i u poboljšanju svakodnevnog života građana.

Tako će u Borku, između ostaloga, biti uređena šetnica te postavljeno i nekoliko umjetničkih skulptura studenata širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti. Konačno će djeca dobiti novo igralište s pratećim rekvizitima, a izgradit će se i nekoliko višenamjenskih paviljona. Radovi bi trebali početi na jesen, nakon što Grad potpiše ugovore s izvođačima.

Festivalski trg također će biti uređen kao središnji multifunkcionalni trg, gdje će se moći održavati festivali poput WHF-a te ostali zabavni, kulturni i sportski događaji. Predviđena su i dva parkinga koja će ukupno imati kapacitet za 105 automobila, a uz to će biti i parking za bicikle, prenosi Večernji List. Mislilo se i na ljubitelje adrenalinskog užitka, tako će s Bošnjakovog brda na Cigansko brdo biti instaliran zipline koji će imati četiri postaje te će u dva navrata “sijeći” rijeku Lišticu.

Projektom je planirana izgradnja stijene za penjanje te će se urediti dodatne pješačke staze kroz prirodu. Kako je potpisom precizirano, projekt će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećega partnera Grada Širokog Brijega. Planirano je projektom kreirati prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promociju aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni porast.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Pazite da ne prodaju Borak i izvor ,dok puno pisu o toj temi.
  Ako nam umotane na izvor navuku i prodaju ,nazalost sve se prodaje .

 • Hajde odradite taj projekt do kraja i da valja, a ne zakini ovde zakini onde, pa sebi u dzep, odradite to brate mili kako Bog zapovida! P.S. i nemojte Brinu angažirati za izvođenje radova!!!!

 • nisu nami krivi umotani, vec nasa bagra, ko je ovlasten da se to radi u nasem borku, ko je pitao mjestane, ko pravio projekte, sve je to zamotano …narode dragi nedajte da vise omlacuju s nama

 • prodaj arapin da ja svakako nemam koristi od toga BORKA KAD IDE SVE POREDU KAD NE TREBA RVATIN DAJ TURCIN SVAKAKO LJI VISE IMA BICE baklave

 • Samo vi stavite ogradu oko rijeke di je predviđena. Neka to bude prvi korak. To je definitivno nužno jer na pojedinim mjestima uz rijeku ima rizičnih visina, a većinom šeta starija čeljad sa kardiovaskularnim problemima i roditelji s dicom.

 • Ta nisu nam zamotani ubacili klupe u rijeku, polomili ljuljačke i tobogane u parku, porazbijali svu rasvjetu prema Borku, polomili posađeni drvored, itd, ….

 • Tko može pomisliti prodat BORAK.Treba ga urediti ali i zaštititi.Zamotani nek ostanu kod ŽUTOG.To su njegovi gosti.ŠIROKI nedajte nikom šape stavit na BORAK. POZDRAV.

 • Zamotani su oni u rukavicama sto sve prodadose i sebi uzese.
  Ali se bojim da i s vragom samo da zarade ,u pravu ste za klupe i sve sto su volonteri uredili nocu unisteno.
  Nedajte ljudi niko novac ne daje badava .

 • A bolesnih komentara ,kad se ne radi ne valja ,a sada kada treba da nam svima bude ibolje ljepše opet ne valja ,ovi su rođeni nezadovoljni

 • Novac niko nedaje bez nekog razloga. Drugo nasi su vlastodrsci iz Sirokog gori od zamotani samo na svoj novcanik gledaju da ga napune. Neka zamotani dodu da lakse prodam kucu pa pravac Deutschland.

Komentiraj: