Za opremu djeteta za školu potrebno između 300 i 600 KM

Početak školske godine se bliži, a roditelji će i ove godine morati izdvojiti velike iznose novca kako bi opremili svoje školarce. Ovisno o tome u koji razred upisujete dijete, bit će vam potrebno između 300 KM i 600 KM.

Knjižare su već nabavile potrebne udžbenike prema popisima osnovnih škola koji su objavljeni tijekom prethodnog i ovog mjeseca. Ističu kako su i ove godine imali problema jer svaka škola radi po drugom programu, piše Klix.ba.

Nema odstupanja cijena u odnosu na prošlu godinu i cijena udžbenika se kreće od 10 KM do 20 KM za osnovnu školu, dok su za srednju od 11,90 KM do 30-40 KM. Skuplji udžbenici podrazumijevaju i radne bilježnice kao za predmet engleski jezik i sl. Potražnje već ima. U prosjeku roditelji izdvoje između 150 i 170 KM za udžbenike, kazala je Nađa Tihić, iz Svjetlostkomerca.

Nema nikakvih promjena jer zakon o udžbenicima još nije na snazi i nemamo osnovan institut koji će se baviti ovim problemom. Svaka škola radi po svom programu i bira udžbenike, što otežava roditeljima, kazao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SŽ Saudin Sivro. Ovaj Sindikat je i dalje stava kako udžbenici trebaju biti besplatni za svu djecu u osnovnim školama, jer je ona po zakonu i obvezna.

Novca za to ima u proračunu, ali ranije nije bilo političke volje da se to realizira. Imamo pozitivno iskustvo iz Zagreba gdje je gradonačelnik Milan Bandić to davno uradio i svi učenici imaju besplatne udžbenike. Očekujemo od gradonačelnika Abdulaha Skake, premijera Edina Forte i načelnika svih općina da osiguraju to i učenicima u Sarajevskoj županiji, istaknuo je Sivro.

Godinama su nadležni isticali kako je obrazovanje u BiH besplatno, no u realnosti to baš i nije tako. Roditelji trebaju izdvojiti između 300 i 600 KM za udžbenike, ruksak, bilježnice, pribor za likovno, pribor za tjelesni odgoj, odjeću, obuću i druga pomagala.

Sivro ističe kako je to sve udar na džep roditelja.

Kućni proračuni koji ne prihoduju više od 2.000 KM posebno to osjete, jer ne mogu sve nabaviti. S obzirom na situaciju, imat ćemo socijalne razlike koje nećemo moći premostiti, kazao je Sivro.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

   • “Kućni proračuni koji ne prihoduju više od 2.000 KM posebno to osjete, jer ne mogu sve nabaviti. S obzirom na situaciju, imat ćemo socijalne razlike koje nećemo moći premostiti”, kazao je Sivro. PA ZAR NE BI BILO NORMALNO PODIĆI PLAĆE DA IMAJU SVI

 • Ehh da je toliko….
  Treba li djecu obuci, obuti, karta autobusa….itd itd…
  Svake godine novi udzbenici kao da starima slova ispadaju.

  Svak nas je*e u zdrav mozak!

 • Jedan podatak koji stoji,sto bi rekao jedan “profesor”. U Listici se placa najskuplji vrtić u “regionu”a i sire cca 200KM. Ali sta je dvista maraka ratnim profiterima uhljebima i politicarima. Dom Marija Nasa Nada pred zatvaranjem koliko cujem…

 • Pa i kasanja u skolu isa , toliko je tribalo!! A to je davno bilo!! Sve od duvana, dnevnica , rutine od bilo koga, ako su dobre i dogodine!! Stajetunovo???

 • Sve je to normalno, sad sto od dvega pravite bauk i problem, vas je problem, uvijek se radilo za djecu i knjige i planiralo..u nas problem devetnice, pa thompson pa vrucina sad skola, u Sirokom svima svi krivi za sve, molom vas vise manje sijte zlobe i nezadovoljstva

  • Istina! Uvijek nesto ne valja, ali konstruktivna kritika je potrebna iako nema koristi od nje jer ne fermaju ni 1% oni koji bi se trebali obazirati

 • Zašto se sve kod nas pogoduje da netko zaradi tipa nakladnici…Jedne godine kupiti nove knjige u školi,i na kraju godine se vrate
  …Tako se svuda radi,osim na našim prostorima…Svake godine nova izdanja,promjene dvije slike itd…I onda,se čude što mladi idu vanka….Pa u Njemačkoj imaš besplatne knjige,blizu 200 eura po dijetetu…Kad naši svećenici s oltara zagrme treba obitelj,što više mladih,ostati ovde..A isti ti nikad,osim rijetkih nisu kritizirali vlast koja je najduže kod nas i najviše odgovorna…Zapravo rade skupa,ovi njih štite s oltara,ovi njihove zapošljavaju ….Tek kroz par godina će se vidjet razmjeri koliko je ljudi otišlo,a bit će još gore…

 • Za“ anonumno“ :: jesa, pajdo jesa, ali koja korist kasan na bausteli! Odlican u osnovnoj , a vrlodobar u srednjoj. Samo , volin dijalekt!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.