Za neplaćene RTV takse 670.000 sudskih izvršenja

RTVFBiH je od 2004. do danas sudovima u FBiH i distriktu Brčko uputila 670.000 sudskih izvršenja za pretplatnike, koji nisu redovno izvršavali zakonsku obvezu plaćanja RTV takse, kaže Šabić.

Razlog pada naplate RTV takse je pojava novih paketa usluga telekom-operatera u BiH, jer telekom-operateri pretplatnicima koji koriste jedan od navedenih paketa usluga ne fakturiraju RTV taksu na računima, iako je zakon u tom pogledu jasan i to propisuje, kaže Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH.

“Pored ovoga, pojavila se i mogućnost da korisnici usluga fiksne telefonije u BiH mogu nastaviti koristiti ove usluge mijenjajući telekom-operatera, ali ne i telefonski broj. Evidentiranje ovakvih pretplatnika je sporo, jer nove pretplatnike možemo prijavljivati tek kontrolom od vrata do vrata, a tu je i pojava velikog broja tzv. manjih telekom-operatera, koji nude usluge fiksne telefonije, interneta i kablovske televizije, sve bez naplate RTV takse na svojim računima iako to zakon ne dopušta. Dakle, ne poštuje se jasna zakonska obveza naplate RTV takse na tim računima, kaže Šabić u intervjuu za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, postotak naplate RTV takse na području Federacije BiH je 56,23 posto, od toga je najveća naplata putem BH Telekoma 80,24 posto, a najmanja putem HT Mostar 24,21 prosto.

Ističe kako je upućen dopis svim telekom-operaterima za fakturiranje RTV takse korisnicima njihovih usluga, no na navedeno nikada nije bilo pozitivnog odgovora.

“Radio-televizija FBiH, odnosno Odjel RTV takse, vrši naplatu RTV takse putem inkasanata na području FBiH za sve pretplatnike koji ne posjeduju fiksni telefonski priključak ili su korisnici usluga telekom-operatera koji na svojim računima ne fakturiraju RTV taksu, kaže Šabić.

“RTVFBiH je od 2004. godine do danas sudovima u Federaciji BiH i distriktu Brčko uputila cca 670.000 sudskih izvršenja za pretplatnike, koji nisu redovno izvršavali zakonsku obvezu plaćanja RTV takse”, naglasio je generalni direktor RTVFBiH.

Kada je riječ o prelasku na novi model naplate RTV takse putem računa za električnu energiju, gdje je RTVFBiH i Javni servis BiH već potpisao memorandum s Elektroprivredom BiH, a što će učiniti i ostala elektroprivredna poduzeća u BiH, Šabić kaže kako je s novim modelom naplate RTV takse situacija takva da je danas kompletna provodivost tog koncepta u rukama Vlade Federacije BiH.

“Kako sada stvari stoje, u RS postoji visok stupanj spremnosti nadležnih institucija da se novi model naplate RTV takse uskoro implementira kroz račune za električnu energiju, dok mi u RTV-u FBiH i Javnom servisu BiH zaita ne sumnjamo kako će aktualna Vlada FBiH što skorije pokazati visoku razinu državotvorne, društvene, reformsko-demokratske, pa i poslovne vizije, te jednostavnom uredbom Vlade po prvi put u povijesti BiH staviti javne servise ove zemlje na stabilnu osnovu, koja garantira izgradnju tehnički i sadržajno respektabilnog i u demokratskom razvijenom svijetu prepoznatljivog i pravno prihvatljivog javnog servisa, čija neovisnost i profesionalizam se ne mogu dovesti u pitanje”, ističe Šabić.

“Vjerujemo kako premijer Novalić i njegova Vlada neće izgubiti korak u ovom trenutku i na ovako važnoj točki koja se izravno tiče daljnje reforme i izgradnje cijelog bh. društva”, naglasio je Šabić.

(Oslobođenje)

13 komentara

 • Znalacki je presutio i nastavio dalje svojim poslom.
  Koooodaaaa se nista nije desilo.
  I zato je jedan od najveci diplomata.
  Aaa izgori mi pita ….rekoh, pita.STA!!!
  Gasi brze sporet.

 • Od javnog rtv servisa bi bilo korektno da najprije omoguće signal za praćenje tv programa pa da onda pokrenu mjere za naplatu istog,a i zašto bi mi koji imamo home.tv još jednom plaćali pretplatu za neke programe,u kojima se pojam hrvatski koristi samo za objavu uhićenja za ratne zločine,ili slične stvari povezane sa crnom kronikom.

 • hej vlsti Vi kazašte da mora svak raditi radno vrijeme i da se Ustanove ne zatvaraju za vrijeme doručke PA KADA STE VI ZAKON ODITE U ELEKTRIČNO U ŠIROKOM I TO PROVEDITE ILI NE SERITE IMA IM ISTAKNUTO NA VRATIMA DORUČAK OD 10 DO 10 i 30 sati pa hajde riješite kad ste vlast To samo ima uDRŽAVNIM FIRMAMA u 21 stoljeću

 • zivim u selu do sirokog, signala nemam nikako, bht jedva malo uhvati i to kroz snijeg, ama mecavu. i kakva je logika da ja to placam?

 • imam ugovor za struju s elektricnim, imam ugovor za vodu s vodovodom ali ja ne znam da sam potpisao ikakav ugovor sa njima za tv!! neka mi napisu na sudskom nalogu po kojoj osnovi sam ja njima duzan novac? em nemam signala, nekad bi pogledao LP – ne mogu zbog rize i snijega! em nije moj jezik! prisiljeno placanje pretplate je ravan reketu! nek im placaju pretplatu ovi sto je gledaju…

 • koji će nam kur… turska televizija? Je li zato da moram slušati kako su Hrvati fašisti i ustaše i da je Armija BiH jedina vodila oslobodilački rat, a HVO činio samo zločine? I još bandi plaćati turski harač? Oni kažu da je uvođenje kanala na hrvatskom jeziku fašizam, ali traže da im se djeci svjedožbe iz škola u Republici Srpskoj pišu na bosanskom? Ono prvo im je fašizam “povampirenih ustaša”, ovo drugo ugroženost vitalnih nacionalnih interesa. Mrš balijetine!

Komentiraj: