Za necijepljenje djeteta kazna i do 5.000 KM

Ako roditelj u Federaciji BiH odbije cijepiti dijete, u opasnosti je da plati novčanu kaznu u visini od 100 do 2000 konvertibilnih maraka. Ako se, pak, roditelj u RS-u odluči ne cijepiti dijete, iznosi predviđene kazne su od 1000 do 5000 KM, a za nadležne ustanove i pravne osobe koje ne slijede zakonske propise u oblasti imunizacije i zaštite stanovništva od epidemije, od 10.000 do 100.000 KM.

U ovom entitetu kazne bi uskoro mogle biti i veće, budući da je u pripremi novi zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Jelena Ravlija iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH više je puta ponovila kako je cijepljenje u Federaciji BiH zakonom obvezno.

Unatoč različitim visinama kazni, postotak cijepljene djece je sličan u oba bh. entiteta, vjerojatno zato što se kazne rijetko ili skoro nikako ne primjenjuju. Naime, prema tvrdnjama epidemiologa, cijepljeno je od 85 do 90 posto djece, međutim da bi se spriječila oboljenja , odnosno epidemije, potrebno je cijepiti 95 posto djece. Upravo zbog samovoljnog odbijanja cijepljenja djece od roditelja, posljednjih godinu dana diljem BiH se širi epidemija ospica.

U epidemiji ospica koja je u FBiH počela u veljači 2014. godine, do konca ožujka ove godine, ukupno je registriran 4361 oboljeli.

“Registriran je pad broja oboljelih tijekom ožujka (199), u odnosu na prethodni mjesec (358)”, stoji u epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH za ožujak. Na području Tuzlanske županije, gdje je epidemija u odnosu na druge županije kasnije krenula, i dalje se registrira veći broj oboljelih od ospica (107), dok je na ostalim županijama primjetno smirivanje epidemije.

“Skoro podjednak broj oboljelih se registrira u svim dobnim skupinama, a 97,4% njih je necijepljeno, nepotpuno cijepljeno ili im je cijepni status nepoznat”, zaključuje se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo.

Načelnica Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo RS-a Ljubica Jandrić istaknula je kako za sada nema znanstvenih dokaza da je bilo koje cjepivo uzrok neželjenih bolesti, kao što je autizam ili dječja paraliza. Jandrić je istaknula da se sve neželjene reakcije poslije cjepiva prijavljuju svim nadležnim zdravstvenim institucijama kako bi se ispitao uzrok i napomenula da svi napori Svjetske zdravstvene organizacije u ovoj oblasti idu k tome da sva djeca u svijetu budu cijepljena. To je jedna od najučinkovitijih i najisplativijih investicija u zdravlje svakog čovjeka.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da svako peto dijete u svijetu nije cijepljeno, a rezultat toga je da skoro 22 milijuna djece nisu zaštićena cijepljenjem. Smrtnost djece od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem i dalje se smatra visokom u svijetu i procjenjuje se na oko 1,5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje.

(Večernji list)

13 komentara

  • oće nas pomoću cjepiva kontrolirati i ugraditi čipove pod kožu njihove šnjure su jake NWO-je najveće zlo pozdrav iz zapadnog Mostara

  • Farmaceoske kuce prave sve i svast u tim cjepivima,tko odgovara za nuspojave,zapitaj mo se otkud ovoliko pojava autizma i drugih nepravilnosti kod dijece.Naravno medicina ce ovo opovrgnut ali je cinjenica da ovo cjepivo sto se uvozi izazvalo puno problema kod djece .

  • Moje dite je vridnije od 5000 maraka, vridnije od svih novaca na ovom svitu.. Ljudi ne dajte djecu kako bi im ugradili čip zvijeri..

  • Zbog cega prisila i kazne ako je sve ok i ako nema nus pojava.Ima ih i ja sam dokaz za to ali naravno kome i kako dokazati..kako protiv farmaceutske industrije i mafije..nemoguce.Moj sin je dobio DTP cjepivo i dozivjeli smo to sto smo dozivjeli..teski autizam..bas tada je prestao pricati.svima je jasno cak i doktori su mi rekli da je to to..ali kao dogadja se..nezgodno im je to napisati i priznati jer onda se otvara pandorina kutija..neprilike,sudski procesi,odstete itd.A sto prolazi i kako je onome tko ima ima posljedice bas ih briga kao i cjelokupno drustvo..ziva patnja.

  • Ovo je fašizam. Moje dijete nema cijene. Cijepljenje je povezano sa autizmom. Pogledajte emisiju na bitno.net.
    U zapadnoj Europi cijepljenje nije obavezno. Majka u Srbiji nakon osam godina braka rodila dijete. Dijete normalno pričalo. Nakon jedne od vakcina dijete dobilo autizam. Kako kod amisa u Americi nema autizma, a oni svoju djecu ne cijepe.
    To znači da nam liječnici lažu jer dobivaju novac od farmaceutske industrije.

  • “za roditelja”.. a da ti nisi njihov lpotrčko pa braniš stavove farmaceutskog lobija.Sram te bilo jer prodaješ sve za pišljiv novac.A tko si ti da kažeš da nečije djete nije dobilo autizam nakon vakcine kad je to javna tajna i kad znam desetke slučajeva.Tako si jadan i poltron da nemaš pojma.Gdje su ti uplatili seminar i ljetovanje?

Komentiraj: