Za liječenje branitelja 1,5 milijuna KM, a lani utrošena dva milijuna

Federalna Vlada usvojila je prošlog mjeseca program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata s kriterijima raspodjele s pozicije “tekući transferi pojedincima – za pomoć u liječenju branitelja”, utvrđenih proračunom FBiH za 2019. godinu u iznosu od 1,500.000 KM, te program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata s pozicije “tekući transferi neprofitnim organizacijama – transfer za sufinanciranje troškova pokopa i vjerskih obreda pripadnika braniteljskih populacija”, utvrđenih u proračunu FBiH za 2019. godinu u iznosu od 400.000 maraka.

Pomoć za liječenje

Sredstva za pomoć u liječenju bit će raspodijeljena preko jednokratne novčane pomoći na osnovi javnog poziva koji raspisuje federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, a koji će biti objavljen u dnevnim novinama i web-stranici Federalnog ministarstva. Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar.

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija, ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi obitelji poginulih branitelja, razvojačeni branitelji i članovi njihove uže obitelji.

Za ovu namjenu prošle godine utrošena su dva milijuna maraka. Zaključno s 31. prosinca 2018. godine, Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata zaprimilo je 6123 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u liječenju pripadnika braniteljskih populacija, od čega je za 4285 zahtjeva odobrena pomoć za liječenje, dok je utvrđeno da 1838 zahtjeva nije moglo biti uzeto u razmatranje jer nisu ispunjeni uvjeti iz javnog poziva. Za odobrene zahtjeve utrošeno je 1,999.497,50 KM te je ostalo neutrošeno 502,50 maraka.

Troškovi pokopa

Pravo na pomoć u sufinanciranju troškova pokopa i vjerskih obreda pripadnika braniteljskih populacija, za što je u ovoj godini predviđeno 400.000 KM, imaju sve fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija (RVI i članovi njihove uže obitelji, članovi uže obitelji poginulih branitelja, razvojačeni branitelji i članovi njihove uže obitelji), piše Večernji.ba.

Cilj tog programa je pomoć u sufinanciranju ovih troškova u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istoj osnovi od drugog državnog tijela, institucije ili pravne osobe, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih proračunskih sredstava tijekom godine, a na osnovi pojedinačnih zahtjeva podnesenih tijekom 2019. u skladu s javnim pozivom. Prema podacima Ministarstva, lani su ukupno odobrene 1624 jednokratne novčane pomoći u sufinanciranju troškova pokopa i vjerskih obreda u ukupnom novčanom iznosu od 649.800 maraka. Predviđena sredstva za 2019. za ove dvije stavke za 750.000 KM su manja nego lani.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.