Za izmjene Izbornoga zakona ostalo 25 dana, a političari i dalje samo “blebeću”

Bosna i Hercegovina ušla je u “alarmantno” političko razdoblje koje se može dodatno opasno zakomplicirati jer je očevidno da ne postoji spremnost političkih stranaka za izmjene izbornoga zakonodavstva kojima bi se osigurala regularnost izbora zakazanih za listopad, upozorila je u srijedu koalicija nevladinih udruga “Pod lupom“, koja prema modelu hrvatskoga GONG-a prati regularnost izbornoga procesa u BiH.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati 7. listopada, a prema Izbornom zakonu moraju biti raspisani šest mjeseci ranije, odnosno najkasnije do 6. svibnja, a izmjene Izbornoga zakona moguće su samo do toga datuma.

Ostalo je još 25 dana do isteka toga roka, a nema nikakvih naznaka da će se do tada nešto dogoditi, kazao je novinarima u Sarajevu Dario Jovanović, koordinator koalicije “Pod lupom”, čiji rad financira Europska unija.

Voditelj delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack zakazali su novi krug pregovora s čelnicima najvećih stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, u nastojanju da se postigne dogovor o modelu koji bi osigurao nov način neizravnoga biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, sukladno odluci Ustavnoga suda BiH iz 2016. godine po prizivu Bože Ljubića.

Sastanak s čelnicima Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) ima dodatnu težinu jer u njemu sudjeluje i vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika američkoga državnog tajnika Matthew Palmer.

Palmer je o tome u utorak u Sarajevu odvojeno razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, a nakon priopćenja koja su potom objavljena moglo se zaključiti da su pozicije ključnih političara u BiH oko izmjena Izbornoga zakona i dalje podjednako udaljene kao i ranije.

Koordinator koalicije “Pod lupom” Jovanović u srijedu je podsjetio kako je presuda u “slučaju Ljubić” tek jedna u nizu koje su utvrdile neregularnosti u izbornom sustavu BiH.

Devet godina od presude Europskoga suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci“, osam godina od presude Ustavnoga suda BiH u odnosu na Mostar i uz još tri presude Europskoga suda koje su u međuvremenu donesene, ništa se nije uradilo. To govori kako su političari u ovoj zemlji spremni samo blebetati, a ništa ne raditi, kazao je bez oklijevanja Jovanović.

Analiza koju je provela koalicija “Pod lupom” pokazala je kako još od 2012., unatoč brojnim preporukama za poboljšanje izbornoga procesa u BiH, nije učinjeno “gotovo ništa”.

Jedino što je od tada izmijenjeno je povećanje preferencijalnoga praga na stranačkim listama pa kandidati koji su nižerangirani, umjesto ranijih pet posto, sada moraju prijeći prag od 20 posto glasova kako bi kao niže pozicionirani eventualno osvojili mandat u nekom zakonodavnom tijelu.

Takvo pravilo primijenit će se na listopadskim izborima, što u praksi čini besmislenim sustav otvorenih stranačkih lista s kojih birači teorijski mogu birati kandidata kojega preferiraju, bez obzira na to kako ga je stranka pozicionirala.

To znači da će se glasovati na de facto zatvorenim listama, kazao je Jovanović upozoravajući kako na ovaj način stranački lideri ponovo preuzimaju punu kontrolu nad izbornim procesom.

Dom naroda parlamenta BiH do kraja travnja trebao bi se očitovati o prijedlogu izmjena Izbornoga zakona koji je ranije dobio potvrdu u Zastupničkom domu, a riječ je o poboljšanjima nadzora nad glasačkim procesom.

Na prijedlog SDP BiH tako su u Zastupničkom domu podržane odredbe kojima bi se uvelo skeniranje glasačkih listića, sustav biometrijske provjere otisaka prsta glasača te video nadzor nad svim glasačkim mjestima, a s ciljem striktnoga nadzora nad tijekom glasovanja i sprječavanja izbornih krađa.

Ovim se izmjenama protive u HDZ-u BiH i u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, uz obrazloženje kako je riječ o uvođenju skupoga i kompliciranoga sustava.

Koalicija “Pod lupom” odlučila je parlamentu BiH uputiti prijedlog za dodatne izmjene Izbornoga zakona kojima bi se, uz ostalo, spriječila do sada uobičajena politika trgovina uz proizvoljno izjašnjavanje kandidata o nacionalnoj pripadnosti.

Predložene su izmjene po kojima bi se svakom kandidatu ostavila mogućnost slobodnog etničkog izjašnjavanja, no uz odredbu kojom bi se zabranila promjena jednom izabranoga opredjeljenja u razdoblju od tri izborna ciklusa.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.