Za imotskim policajcima je rekordna godina u zapljenama droga i narkotika

Taj 11. lipanj 2018. godine definitivno će ući u povijest Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kada je u pitanju otkrivanje i zapljena droge.

Toga dana imotski granični policajci na graničnom prijelazu u Vinjanima Donjim, manirom iskusnih i odgovornih čuvara granice otkrili su u kamionu crnogorskih registracijskih oznaka među lubenicama ni više ni manje nego 422,3 kilograma marihuane, što je i najveći ulov opojnih droga u toj Policijskoj upravi i treći do sada u državi, piše Slobodna Dalamcija.

No i nakon toga povijesnog ulova djelatnici Postaje granične policije Imotski ne miruju kada je u pitanju zapljena droge. Vidljivo je to i iz čestih objava o hvatanju dilera i konzumenata raznih vrsta opijata po Imotskoj krajini u službenim biltenima Policijske uprave.

Kako su Imotski i Imotska krajina, a zbog blizine granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, svojevrsni tranzitni teren za distribuciju droge, stalni uspjesi imotskih policajaca imali su itekakav odjek među građanima.

Stoga smo u razgovoru s načelnikom PGP-a Imotski Tihomirom Nenadićem napravili malu inventuru obračuna imotskih policajaca s distributerima tog zla.

Koliko je od rekordne zapljene droge na graničnom prijelazu Vinjani Donji 11. lipnja 2018. do danas imotska policija zaplijenila raznih opijata i koliko je procesuirala prijestupnika, pitali smo načelnika Nenadića.

PGP Imotski je zajedno s velikom zapljenom na GP Donji Vinjani, u 2018. i 2019. godini zaplijenila sveukupno 426,7 kg marihuane, tri stabljike marihuane, 17 g kokaina, 10 g amfetamina, 18 tableta MDMA, 3 g praškaste tvari MDMA, 736 raznih vrsta tableta koje se nalaze na popisu opojnih droga, kao i nekoliko digitalnih vaga i mlinaca za usitnjavanje droga, tzv.”mrvilica”, te veći broj vrećica za pakiranje raznih vrsta droga.

Zatvorili kanale

Provedenim kriminalističkim istraživanjima u navedenim zapljenama droga ukupno je što prekršajno, što kazneno procesuirano 85 počinitelja. Velikim angažmanom policijskih službenika PGP-a Imotski u protekle dvije godine spriječeno je da ista droga dođe do krajnjih korisnika, tj. na ulicu.

Je li prisustvo droge na području Imotske krajine u porastu ili padu u usporedbi s prijašnjim godinama?

Prema dostupnim podacima, kao i provedenim kriminalističkim istraživanjima koji se odnose na zlouporabu droga, ne možemo reći da se radi o povećanom konzumiranju opojnih droga. Primjetan je intenzivni rad policijskih službenika na suzbijanju i konzumaciji droga u tzv. “uličnoj distribuciji“, te je veliki dio takvih počinitelja obuhvaćen prekršajnim sankcijama, dok se veći dio zapljena raznih vrsta droga odnosi na proaktivan rad policijskih službenika.

Budući da je područje PGP Imotskog smješteno na granici s BiH, veliki udio u zapljenama imamo i zbog toga jer se radi o tranzitnom području koje vodi prema zemljama zapadne Europe, kao i zbog proaktivnijeg pristupa policijskih službenika PGP Imotskog navedenoj problematici nakon uključivanja svih linija rada u suzbijanje svih vrsta zlouporaba droga.

Može li se detektirati profil prijestupnika procesuiranih zbog posjedovanja droga? Jesu li to stari znanci policije ili novi konzumenti, registrirani konzumenti ili samo dileri…

Policijski službenici intenzivno prate stanje kriminaliteta na terenu, pa tako i kriminaliteta droga, svakoj informaciji se pristupa ozbiljno i profesionalno, svako odstupanje ponašanja pojedinca ili grupe se provjerava sukladno pravilima struke. Kontinuirano se prate sva veća javna okupljanja, razmjenjuju i obrađuju informacije koje bi mogle dovesti do počinitelja kaznenog djela ili prekršaja iz domene zlouporabe opojnih droga.

Policijski službenici granične kontrole s posebnim interesom vrše graničnu kontrolu nad vozilima i osobama koja nam dolaze iz zemalja jugoistočne Europe jer se radi o zemljama s visokim rizikom u odnosu na proizvodnju raznih vrsta narkotika, što je i polučilo rezultate u količini zaplijenjenih narkotika.

Policijski službenici obuhvaćaju sve prijestupe vezane za zlouporabu droga s nultom stopom tolerancije za isto, nevezano radi li se o “novim“ ili “starim“ znancima policije, te intenzivnim radom nastoje uvijek biti korak ispred počinitelja, pritom prateći trendove počinjenja kaznenih djela i prekršaja. 

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.